fu
Radek:
Dla jakich wartości parametru m iloczyn różnych pierwiastków równania 2x
2−(m+1)x+m−1=0 jest
równy
wartości bezwzględnej ich różnicy
Δ>0
(m+1)
2−8(m−1)>0
m
2+2m+1−8m+8>0
m
2−6m+9>0
(m−3)
2>0
m∊R\{3}
x
1x
2=|x
1−x
2|
x
1x
2=
√x1−x2)2
x
1x
2=
√x12+x22−2x1x2
x
1x
2=
√(x1+x2)2−4x1x2 /
2
| | m−1 | | m+1 | | 4m−4 | |
( |
| )2=( |
| )2− |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| m2−2m+1 | | m2+2m+1 | | 4m−4 | |
| = |
| − |
| /4 |
| 4 | | 4 | | 2 | |
m
2−2m+1=m
2+2m+1−8m−8
4m=−8
m=−2
w odpowiedziach m=
2
co jest źle ?
26 gru 19:01
Ajtek:
Nie zmieniłeś znaku mnożysz przez 4 i na końcu masz −8m+8
26 gru 19:06
Radek:
Ano tak dziękuję !
26 gru 19:06