rozwiąż równanie logarytmiczne
Cellardoor:
Witam, to mój pierwszy post na forum zadankowym, choć ze strony korzystam już od dłuższego
czasu. Byłabym wdzięczna za pomoc w rozwiązaniu tego równania, bo nie mam zielonego pojęcia od
której strony to ugryźć.
log16 x + log162 x + log163 x + ... = 3
Z góry dziękuje.
18 paź 12:05
grus-grus:
zastosuj wzór na sumę nieskończonego ciągu geometrycznego gdzie
a1=log16 x,q=log16 x
18 paź 12:13
Bogdan:
Lewa strona równania jest nieskończonym szeregiem geometrycznym, czyli sumą
nieskończonej liczby wyrazów ciągu geometrycznego o ilorazie q.
Wartość tej sumy S jest skończona (czyli można podać jej wartość) wtedy, gdy |q| < 0, tzn.
wtedy, gdy ciąg geometryczny jest zbieżny:
| | a2 | |
an = log16n x, a1 = log16 x, a2 = log162 x, q = |
| = log16 x |
| | a1 | |
Założenia: x > 0 i |log
16 x| < 1
| | log16 x | |
log16 x + log162 x + log163 x + ... = |
| |
| | 1 − log16 x | |
Równanie przyjmuje postać:
Rozwiąż to równanie, po rozwiązaniu sprawdź, czy uzyskane rozwiązanie spełnia założenia.
18 paź 12:19
grus-grus: chochlik |q| < 1
18 paź 12:23
Bogdan:
Hej − Cellardoor, co Ty na to? Czy problem jest już dla Ciebie zrozumiały ?
18 paź 12:42
Bogdan:
Tak grus−grus − dziękuję za złapanie chochlika.
18 paź 12:43
Cellardoor: Miałam małą przerwę na inne zadania i tak mnie wciągnęło że dopiero teraz sprawdziłam
odpowiedź, tak teraz rozumiem. Dziękuje bardzo za pomoc
18 paź 14:13