matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
.
Piotr 10:
n
4
−6n
3
−n
2
+30n
Które wyrazy ciągu a
n
=
są liczbami całkowitymi?
n
2
+2n
Po przekształceniu i uproszczeniu doszedłem do: a
n
=n
2
−8n+15=(n−5)(n−3) ⋀ n∊N
+
ODP: n∊{1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,.......} czyli dla n∊N
+
Dobrze?
26 gru 18:48
Godzio:
Tak
26 gru 18:53
Piotr 10:
Dzięki
26 gru 18:54