Liczby rzeczywiste.
BL: Wyznacz liczbę ujemna A,tak aby 2−A było odwrotnością liczby 2+A.
26 gru 17:33
Kejt:
A≠−2
(2−A)(2+A)=1
4−A
2=1
−A
2=−3
A=−
√3
26 gru 17:35
BL: a czy na końcu nie ma być,że A2=3 po podzieleniu w przedostatniej linijce przez −1?
26 gru 17:43
Kejt: to jest równoważne.. po prostu przeskoczyłam tę część..
26 gru 17:45
BL: Czyli na samym końcu ma bycA=
√3 ,tak?
26 gru 17:47
Kejt: nie
popatrz:
−A2=−3
A2=3
A=√3 v A=−√3
ale w poleceniu masz " Wyznacz liczbę ujemna A" zatem liczy się tylko A=−√3
26 gru 17:49
BL: Dzięki za cierpliwość....Moje szare komórki przestały na chwile działać
26 gru 17:53
Kejt: Nie ma sprawy.. mam to samo.. aż za często czasem
26 gru 18:02