matematykaszkolna.pl
Logika-kto wybił szybę. misqu: W klasie podczas przerwy została stłuczona szyba. Wychowawca szuka winnego i prowadzi z uczniami rozmowę. Mateusz: Wyraźnie widziałem, że szybę wybił Ignacy. Kamil: Ależ to nieprawda, szybę zbił Kuba albo Filip. Janek: Proszę Pana, szybę wybiłem ja. Kuba: Ja tego nie zrobiłem. Marek: Janek kłamie, to ja wybiłem szybę. Ignacy: To niemożliwe, szybę wybił Mateusz albo Kamil. Filip: Nie macie odwagi się przyznać! Tylko dwie osoby mówią prawdę. Ja i jeszcze jeden z was. Wychowawca założył, że Filip nie kłamał. Kto więc wybił szybę? Ignacy Kuba Filip Janek Marek Mateusz Kamil
18 paź 12:05
grus-grus: Kuba
18 paź 12:33
misqu: Też tak myślałem ale z tego by wynikało, że on nie mówi prawdy i on nie zbił szyby "Tylko dwie osoby mówią prawdę. Ja i jeszcze jeden z was". Dobrze myślę?
18 paź 12:39
grus-grus: oprócz Filipa prawdę mówił tylko Kamil
18 paź 12:58
grus-grus: Jeśli szybę wybił Mateusz,to prawdę mówią Kuba i Ignacy ,tzn.,że trzy osoby mówią prawdę.Mateusz nie wybił szyby.
18 paź 13:08
misqu: To w końcu kto wybił szybę bo już sam się pogubiłem? Nie wiem jak to rozgryźć i czego się czepić.
18 paź 13:11
grus-grus: analogicznie Kamil nie zbił szyby,bo prawdę by mówili Kuba i Ignacy,Janek również nie zbił,bo prawdę mówił by on i Kuba,jeśli był to Kuba ,to prawdę mówił oprócz Filipa tylko Kamil
18 paź 13:17
grus-grus: Kuba zbił szybę,gdyby się pokaleczył ,zadanie było by łatwiejsze
18 paź 13:21