Trygo
Radek:
Problem:
Jak rozwiązać równanie trygonometryczne w danym przedziale, wiem jak rozwiązać ale jak mam się
ograniczyć do przedziału to już problem..
26 gru 16:32
Ajtek:
Analogicznie jak bez przedziału, tylko samo rozwiązanie musisz dopasować do przedziału.
26 gru 16:36
Kejt: ja masz rozwiązanie powiedzmy:
i rozwiązanie ma być w przedziale (0;3π) to:
k=0:
k=1
| | π | | π | |
x= |
| +2*1*π= |
| +2π=2,5π |
| | 2 | | 2 | |
k=2
| | π | | π | |
x= |
| +2*2π= |
| +4π>3π więc dalej już nie liczymy.. |
| | 2 | | 2 | |
| | π | |
rozwiązania to |
| i 2,5π |
| | 2 | |
jasne?

dla −1 nie liczę, bo to będzie poniżej zera..
26 gru 16:39
Ajtek:
Piękny przykład
Kejt
26 gru 16:41
Radek:
Zaraz wstawię jakiś przykład
26 gru 16:42
Kejt: och

*rumieni się*
26 gru 16:46
Ajtek:
O!
zielona Kejt
26 gru 16:48
Kejt: nom.. dokopałam się do hasła dzisiaj
26 gru 16:48
Ajtek:
Zuch dziewczyna
26 gru 16:49