Wyznacz wartośći parametru m, dla których W(x) nie ma pierwiastków
Ksss: Dany jest wielomian: W(x) = x4 + mx2 + m2 − m. Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla
których ten wielomian nie ma pierwiastków.
Robię:
t = x2 ≥ 0
G(t) = t2 +mt + m2 − m = 0
I teraz moje pytanie, dlaczego trzeba założyć:
Δ > 0
t1 + t2 < 0
t1*t2 > 0
Dlaczego nie można założyć że Δ < 0?
26 gru 15:52
krystek: jest to r−nie tzw dwukwadratowe i jeżeli za x2 podstawisz t to muszą istnieć t1 i t2 i
obydwa muszą być ujemne .
26 gru 16:01
pigor: ..., Δ<0 mówi, ze jest zero (nie ma) pierwiastków , bo |x|2 jest nieujemny z def.
26 gru 16:08