Oblicz i przedstaw w najprostszej postaci pochodna
krysteq: Oblicz i przedstaw w najprostszej postaci pochodna
sin2x3
Czy ktos ma na to jakis pomysl ?
26 gru 13:57
26 gru 14:01
krysteq: dzieki, ale mozesz mi wytlumaczyc dlaczego tam zniknal ten cosinus ?
26 gru 14:05
Kejt:
wzór na sinus podwojonego kąta:
sin2x=2sinxcosx
26 gru 14:07
krysteq: dobra, juz wiem, jest taka wlasnosc
26 gru 14:07
krysteq: dzieki dzieki
26 gru 14:07
krysteq: czy w moim przykladzie wynik powinien byc ten sam co w tym przykladzie co wyslal mi 5−late w 2
poscie
26 gru 14:16
26 gru 14:19
krysteq: ok, ale jednak Wolfram mi tego nie wytlumaczyl,

D w kazdym razie dzieki za pomoc
26 gru 14:29
john2: ((sinx3)2)' = 2sinx3 * (sinx3)' = 2sinx3 * cosx3 * (x3)' = ...
26 gru 14:32
krysteq: 6sinx2*3cosx2*3x2
26 gru 14:36
krysteq: czekaj, zle to bedzie 2sinx3cosx{3}*3x2
26 gru 14:38
john2: 2sinx3 * cosx3 * 3x2 = sin2x3 *3x2
26 gru 14:38
krysteq: No tak tak, Dziekuje bardzo, tylko juz tego nie przeksztalcalem
26 gru 14:41