funkcja wykladnicza
Smaug: Kiełbasa zadanie 445
Podaj te wartości parametru m, dla ktorych równanie |f(x+1) −3|=m ma dwa rozwiązania
przeciwnych znaków. ( f(x)=0.25x )
Nie wiem jak się za to zabrać i co zrobić z "x" w potedze.
26 gru 13:46
5-latek: Trzeba w ukladzie wspolrzednych narysowac funkcje oznaczmy ja g(x)=|0,25x+1−3| i prosta y=m
i sprawdzasz w jakim przedziale sa te rowiazania roznych znakow
26 gru 13:58
Smaug: Udało mi się to zrobić na podstawie wykresu, podstawiajac za x=0 i wyszlo ze funkcja ma roz.
dodatnie od y>2.75 ( nie licze 0 bo maja byc przeciwne znaki) do y<3 i jednocześnie ma
rozwiązania ujemne w tym zbiorze wartosci. Czy to wystarczy zeby zapisać odp. M€(2.75;3) czy
wypadaloby to jakos inaczej policzyc?
26 gru 14:00
5-latek: wedlug mnie rozwiazanie graficzne powinno wystarczyc
26 gru 14:03
Eta:
26 gru 14:09