Oblicz prawdopodobieństwo
tomasz: W urnie jest 6 kul białych i 4 czarne. Losujemy dwa razy po jednej kuli ze zwracaniem. Jakie
jest prawdopodobieństwo że wylosujemy conajmniej raz kulę białą
26 gru 13:45
BoosterXS: P(A)=1315 masz odpowiedzi? Moge ci pozniej rozpisac jak bede na kompie, jesli
potrzebujesz.
26 gru 13:54
tomasz: oj nie mam odpowiedzi. Wlasnie przydaloby mi sie jak to rozpisac bo nie mam pojecia jak sie za
to zabrac
26 gru 14:12
BoosterXS: Moc A=kombinacja 1 elementowa ze zbioru 6 elementowego * kombinacja 1 elementowa ze zbioru 4
elementowego + kombinacja 2 elementowa ze zbioru 6 elementowego * kombinacja 0 elementowa ze
zbioru 4 elementowego
Moc omega=kombinacja 2 elementowa ze zbioru 10 elementowego. Pozniej P(A)=moc A dzielona przez
moc omega i wsjo

mozna pewnie szybciej na zdarzenie przeciwne ale nie chce ci mieszac
26 gru 14:17
Eta:
|Ω|= 10*10
zdarzenie przeciwne do A
A
' −− wylosowano same kule czarne
|A
'|= 4*4=16
26 gru 14:20
BoosterXS: Ety rozwiązanie jest prawidłowe, ja nie ogarnąłem troche sprawy..
26 gru 14:29
Eta:
26 gru 14:29
tomasz: co masz na mysli "mowiąc" kombinacja 1 elementowa ze zbioru 6 elementowego np?
26 gru 14:31
tomasz: za pozno wyslalem

wiadomosc hehe DZIEKUJE ETA
26 gru 14:34