granica lewostronna i prawostronna w punkcie
Adam: Proszę o pomoc w ustaleniu granicy lewo i prawostronnej z
i
Wiem jaki jest wynik, ale nie wiem jak do niego dojść
26 gru 11:39
5-latek: Niewiem czy to cos pomoze ale x2−1=(x+1)(x−1)
26 gru 12:00
Ajtek:
Zajmuję się tylko mianownikiem:
x
2−1 dla x→1
+ będzie bliskie 1 ale większe niż 1 zatem x
2−1 będzie bliskie 0, ale dodatnie.
x
2−1 dla x→1
− będzie bliskie 1 ale mniejsze niż 1 zatem x
2−1 będzie bliskie 0, lecz ujemne.
W ten sam sposób zrób dla x→−1 z prawej i z lewej strony.
26 gru 12:15
pigor: ..., no to, łopatologicznie rzecz ujmując, bo to "robi się w pamięci)
np. tak :
| | x2 | | x2 | |
lim x→ −1± |
| = lim x→ −1± |
| = |
| | x2−1 | | (x−1)(x+1) | |
| | (−1±)2 | | 1 | |
= |
| = |
| = |
| | (1±−1)(1±+1) | | (−1±−1)*(−1±+1) | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| v |
| = |
| | (−1−−1)*(−1−+1) | | (−1+−1)*(−1++1) | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| v |
| = |
| v |
| = + ∞ v −∞ , |
| | (−2−)*(0−) | | (−2+)*(0+) | | 0+ | | 0− | |
gdzie
| | x2 | | x2 | |
+∞ = lim {x→ −1− |
| v − ∞ = lim x→ −1+ |
| , czyli |
| | x2−1 | | x2−1 | |
x= −1 ⇔ x+1=0 − równanie asymptoty pionowej
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
analogicznie sam(a) możesz sobie zrobić 1−szy przykład gdy x → 1
± . ...
26 gru 12:47
Adam: Dzieki

już załapałem
26 gru 13:02
pigor: ..., właśnie o to...

"załapanie" chodzi; wtedy sprawa jest prosta...
26 gru 13:06