Trygonometra
DdD: Wyznacz miary katów trojkata prostokatnego, którego kat ostry α spełnia warunek:
tgα=2sinα
Ja potrafie jedynie do tego momentu
2sinα*cosα=sinα /:sinα
sinα*cosα=1
Co dalej moi drodzy ?
26 gru 11:22
Rafał28:
α∊(0, π2)
2sinαcosα − sinα = 0
sinα(2cosα − 1) = 0
sinα = 0 lub 2cosα − 1 = 0
sinα = 0 lub cosα = 12
26 gru 12:04
pigor: ..., no to dalej
...a gdzie zgubiłeś dwójkę
2sinα*cosα= sinα /: sinα>0 (dlaczego

) ⇔ 2cosα= 1 ⇔
⇔ cosα=
12 ⇒
α= 60o i β=30
o (dlaczego

) . ...
26 gru 12:04