rónanie
kima: Wykaż, że w przedziale (0,1) istnieją pierwiastki równania x3−3x+1=0
26 gru 11:19
Ajtek:
Policz f(0) i f(1). Co zauważysz?
26 gru 12:17
pigor: ...no i jeszcze pochodną f(x)= x
3−3x+1, a z jej znaku monotoniczność
(tu jaka

) w (0,1), stąd i f(0)=1> f(0)= −1 szukany wniosek , ... c.n.w.. ...
26 gru 13:42
ICSP: Na przedziale (0;1) istnieje tylko jeden pierwiastek bo
f(0) = 1 > 0 ⋀ f(1) = −1 < 0
Zastanów się dlaczego z takiej koniunkcji wynika istnieje tylko jednego pierwiastka na
przedziale [0;1]
26 gru 13:48
pigor: ..., no tak , oczywiście moja nierówność f(0)=1> f(0)= −1
miała być taka : f(0)=1 > 0 i f(1)=−1 <0 ; przepraszam .
26 gru 14:18