f
lok:
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których kwadrat różnicy pierwiastków jest mniejszy
od 9
x2+mx−m+3=0
Δ≥0
m
2−4(−m+3)≥0
m
2+4m−12≥0
Δ
m=16+48=64
√Δm=8
m∊(−
∞,−6>suma<2,
∞)
(x
1−x
2)
2<9
x
12−2x
1x
2+x
22<9
(x
1+x
2)
2−4x
1x
2<9
m
2−4(−m+3)−9<0
m
2+4m−12−9<0
m
2+4m−21<0
Δ
m=100
√Δm=10
m∊(−7,3)
Cześć wspólna tych warunków
m∊(−7,−6>suma<2,3)
Według odpowiedzi <2,7) ?
26 gru 10:32
lok: ?
26 gru 10:48
lok: ?
26 gru 12:48
lok:
26 gru 12:59
lok: ?
26 gru 13:26
BoosterXS: To samo mi wychodzi... wszystko od poczatku rozwiazalem

co to za zbiór?
26 gru 14:10
pigor: hmm ..., Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których kwadrat różnicy pierwiastków
równania
x2+mx−m+3= 0 jest mniejszy od 9
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
powiem szczerze, nie znajduje u ciebie "nic złego ", więc zrobię
inaczej, np. tak: warunki zadania spełnia układ nierówności :
Δ=m2−4(3−m) ≥ 0 i (x1−x2)2< 9 ⇔ (*) m
2+4m−12 ≥ 0 i |x
1−x
2|< 3 ⇒
⇔ |
12(−m−
√Δ)−
12(−m+
√Δ)|< 3 ⇔ |
12(−m−
√Δ+m−
√Δ)|< 3 ⇔
⇔ |
12(−2
√Δ)|< 3 ⇔ |−
√Δ|< 3 ⇔
√Δ< 3 ⇔ Δ< 9 , stąd i z (*) ⇔
⇔ m
2+4m−12 ≥ 0 i Δ< 9 ⇔
0 ≤ m2+4m−12< 9 ⇔ i dalej nie robię,
bo ty masz to samo , czyżby źle przepisany przykład , albo w odpowiedzi
patrzysz nie tam gdzie trzeba ...

, a może ktoś 3−ci(a) rozstrzygnie toto
26 gru 14:11
Radek: Aksjomat
26 gru 16:20
Radek:
Dobrze jest przepisane, Może ktoś ma: Aksjomat arkusze maturalne poziom rozszerzony, (zielona)
str 38
26 gru 16:27
BoosterXS: Też mam aksjomat rozszerzony, ale najwidoczniej starsza wersja bo mój jest czerwony, ale w
aksjomacie jest właśnie sporo błędów : (
27 gru 21:29
RS:
Ja też mam aksjomat ale zielony i odpowiedź jest inna od tej którą podałeś. Ale dla mnie jest
błąd i Twoje rozwiązanie jest
27 gru 21:31