ss
Anka: podstawą graniastosłupa prostego jest romb którego bok ma długość 6 cm a kąt rozwarty ma miarę
150 stopni krótsza przekątna graniastosłupa jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem o
mierze 60 stopni oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego graniastosłupa
bez tw cosinusow prosze, to podstawa.
26 gru 01:07
irena_1:
k=12cos75
0
cos75
0=cos(45
0+30
0)=cos45
0cos30
0−sin45
0sin30
0=
| | √2 | | √3 | | √2 | | 1 | | √6−√2 | |
= |
| * |
| − |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
k=3(
√6−
√2)
β=60
0
H=
√3*3(
√6−
√2)=3(
√18−
√6)=3(3
√2−
√6)
V=18*3(3
√2−
√6)=54(3
√2−
√6)
P
b=4*6*3(3
√2−
√6)=72(3
√2−
√6)
P
c=2*18+72(3
√2−
√6)=36(1+6
√2−2
√6)
26 gru 06:51