Które wyrazy ciągu (an) są ujemne?
ABCD: Które wyrazy ciągu (an) są ujemne?
an = n2 − 5n − 10
18 paź 11:27
grus-grus: n2 − 5n − 10 <0
a>0,Δ=25+40=65
√Δ=√65
n1=5−√65/2≈−1,5
n2=5+√65/2≈6,53
n€(−1,5;6,53)
ponieważ n≥1 i n€N
więc odp:wyrazy ciągu an są od a1 do a6 są ujemne
18 paź 12:02
pszje: αη=7−3η
4 maj 08:17
kama: αn= (n2 − 49)(n2 − 6n)
8 mar 13:31
chichi:
(n
2−49)(n
2−6n)=n(n−7)(n+7)(n−6) rysuj węża i odczytuj
8 mar 13:39
SS: an= n2−11n +10
16 kwi 08:36
Philips:
n
2−11n+10=n
2−n−10n+10=n(n−1)−10(n−1)=(n−1)(n−10) rysuj węża i odczytuj
16 kwi 10:06