matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Laplace
Karol:
Witam. Może ktoś wskazać błąd?Korzystam z Residuum
1
1
L
−1
= lim
s→0
(
*e
st
) +
s(5s+1)
5s+1
1
lim
s→−1/5
(
*e
st
)=1−5e
−t/5
s
W odpowiedzi jest bez tej 5 przy e ale nie rozumiem dlaczego miałoby jej tam nie być. Pozdrawiam
25 gru 22:25
Karol:
Nikt nie pomoze?
27 gru 13:30
MQ:
Bo 1/5 powinieneś wyciągnąć przed oba człony.
1
1
1
1
1
L
−1
=L
−1
=
L
−1
=
s(5s+1)
5
s(s+1/5)
5
s(s+1/5)
1
5
5
1
1
=
L
−1
[
−
]=L
−1
[
−
]=
5
s
(s+1/5)
s
(s+1/5)
1
1
=L
−1
−L
−1
=1−e
−t/5
s
(s+1/5)
27 gru 14:54