granice
123369: Obliczyć granicę ciągu określonego rekurencyjnie a1 = x; gdzie x > 0:
25 gru 21:20
asdf: a1 = x?
25 gru 21:22
123369: a
1 = x
25 gru 21:27
asdf: tutaj nie ma zadnej rekurencji... rekurencja wyglada, np. tak:
an+1 = an + C
dodatkowo (czasem) musi byc podany warunek brzegowy zakonczenia rekurencji
25 gru 21:47
123369: | | 1 | | x | |
an+1 = |
| (an + |
| ), to chyba druga część o której oczywiście zapomniałam |
| | 2 | | an | |
25 gru 21:53
asdf: nie masz innej rekurencji

ta jest okropna..
25 gru 22:02
asdf:
na pewno jest to rownanie jednorodne, wiec "szybszy" sposob odpada, jedyny co znam to
iteracyjnie wstecz:
| | 1 | | x | |
an+1 = |
| ( an + |
| ) = |
| | 2 | | an | |
| 1 | | 1 | | x | | x | |
| ( |
| (an−1 + |
| ) + |
| ) = ..nie |
| 2 | | 2 | | an−1 | | | |
chce mi sie juz dalej rozpisywac.
25 gru 22:06
123369: ok, dziękuję! przynajmniej wiem od czego zacząć...

wesołych!
25 gru 22:10
asdf: Wesołych

, a jak chcesz miec "wesołe" to sobie odpuść tą rekurencje, nie dawali prostszych?
25 gru 22:11
123369: to jedyne zadanie tego typu.. aaale od czego ma się geniuszy w grupie...

jak sama nie wymyśle to...
25 gru 22:13
Panko: Uwaga : chcesz rozwiązać równanie x2= a , a>0 jedną z metod przybliżonych
Robisz np tak x=a/x a teraz fragment <bisekcji > x1= 12*( x+a/x) . itd
..........................................................................
Przypuśćmy, że ciąg ( xn) produkowany przez równanie rekurencyjne i warunek
początkowy jest monotoniczny i odpowiednio do tego ograniczony ⇒ ciąg ( xn) jest
zbieżny czyli xn→q
wtedy;
xn+1 = 1/2 *( xn + x1/xn)
lim xn+1 = 1/2 ( lim xn + x1 / lim xn )
n→∞ n→∞ n→∞
q= 1/2 *( q + x1 /q) ⇒ q2 = x1
..........................................................................
Teraz pozostaje uzasadnić monotoniczność i odpowiednią ograniczoność ( w
zależności od x1) i już .
26 gru 19:25