Dana jest następująca tablica liczb naturalnych. Oblicz n, wiedząc, że suma wszystkich liczb
tablicy równa jest 36100.
Bardzo proszę o wytłumaczenie tego zadania, wiem, że trzeba zastosować tu ciąg arytmetyczny
| n(n+1) | ||
Sw1 = | ||
| 2 |
| n(n+1) | ||
Sw2 = 2* | ||
| 2 |
| n(n+1) | ||
Sw3 = 3* | ||
| 2 |
| n(n+1) | ||
Swn = n * | ||
| 2 |
| Sw1 + Swn | ||
St = | * n = | |
| 2 |
| n(n+1) | n(n+1) | |||
= ( | )2 = 36100⇒ | = 190 ⇒ n = 19 | ||
| 2 | 2 |
Aby Radek nie poczuł się smutne, że nie daliśmy mu się wykazać to dostanie ode mnie w
prezencie inne zadanie z tablic
Dla każdego wiersza tablicy znaleźć związek między ilością wyrazów w tym wierszu a ich suma :
Pierwszy wiersz : 1
Drugi wiersz 2 , 3 , 4
Trzeci wiersz 3,4,5,6,7
Czwarty wiersz 4,5,6,7,8,9,10
| n+1 | ||
a1 = 1, an = n ⇒ Sn = | * n | |
| 2 |
| n + n2 | n+1 | |||
a1 = n, an = n2 ⇒ Sn = | * n = n2 | |||
| 2 | 2 |
| n+1 | n+1 | n+1 | ||||
suma pierwszy + ostatni = n * | + n * n * | = n * | *(n+1) = | |||
| 2 | 2 | 2 |
| (n+1)2 | ||
n* | ||
| 2 |
| 2 + 2n | n(n+1) | |||
a1 = 2, an = 2n ⇒ Sn = | * n = 2 | |||
| 2 | 2 |
| (n−1) + n*(n−1) | (n−1)*(n+1) | |||
a1 = (n−1), an = n*(n−1) ⇒ Sn = | * n = | * n | ||
| 2 | 2 |
| 2n(n+1) | n * (n−1)*(n+1) | n(n+1) | n(n+1) | ||||
+ | = | * (2 + (n−1) )} = | * (n+1) | ||||
| 2 | 2 | 2 | 2 |
| n(n+1) | ||
sprawdz teraz dla sumy: trzeci + trzeci od konca, jak wyjdzie | * (n+2) to fajnie ![]() | |
| 2 |
jezeli tak to takich dodawan jest n/2 lub n/2 takich sum + suma S(sufit)(n/2)
+ 1 (dla n nieparzystego)
sufit − zaokraglenie w gore
nie wiem czy to jest dobre podejscie do zadania, lepiej poczekaj na odpowiedz
Mój błąd
| (2n−1)n(2n+1) | n*(4n2−1) | |||
a odpowiedź to: | = | |||
| 2 | 2 |
. Zawsze mam problem z tymi tablicami