Aksjomat
bezendu:

Wyznacz najmniejszą wartość funkcji f(x)=|2x+6|+|x−1|
f(x)=2|x+3|+|x−1|
1
0 (−
∞,−3)
f(x)=−3x−5
2
0 <−3,1)
f(x)=x+7
3
0 <1,
∞)
f(x)=3x+5
Narysowałem funkcję w przedziałach i wartość min=4 dla x=−3
Ale czy można to jakoś zrobić bez rysowania wykresu ?
25 gru 19:08
bezendu:
I jeszcze jedno pytanie jak wykazać, że każda liczba nieparzysta n3−n jest podzielna przez 24
?
n3−n
(n−1)n(n+1) ale to mam cechę podzielności przez 6 max ?
25 gru 19:10
ICSP: f(x) = |2x + 6| + |x−1|
Wystarczy policzyć wartości funkcji w punktach x = −3 oraz x = 1 i wybrać mniejszą.
2. n jest nieparzyste, wiec można je zapisać w postaci ....
25 gru 19:12
bezendu:
2. ?
25 gru 19:14
ICSP: ja możesz zapisać każdą liczbę nieparzystą. Było na forum wiele razy.
25 gru 19:17
bezendu:
2n+1 ? Ale co to daje ?
25 gru 19:18
ICSP: Podstaw
25 gru 19:19
ICSP: n = 2k + 1 gdzie k ∊ C
Przy takim warunku ma zachodzić : 24 | n3 − n
25 gru 19:19
bezendu:
Dobra już widzę, nie było pytania. Dziękuję
25 gru 19:19
Saizou : to zadanie na pewno jest dobrze przepisane?
nie powinno być
Wykaż, że dla każdej liczby nieparzystej n liczba w postaci n3−n jest podzielna przez 24 .
25 gru 19:19