nierówność
Gośka.: rozwiąż nierówność
bardzo prosze o dokładne wskazówki, bo sie mega gubie
25 gru 18:52
5-latek: ja bym zrobil to np tak.
zajmuje sie teraz lewa strona nierownosci
| x−2.6 | | 1 | | x−2,6 | | x−2,6 | | x | | x−2,6 | |
| −2x:4= |
| ( |
| −2x)= |
| − |
| = |
| −U |
| 3 | | 4 | | 3 | | 12 | | 2 | | 12 | |
| | −5x−2,6 | |
{6x}{12}= |
| sprawdz jeszce raz czy dobrze l policzylem lewa strone |
| | 12 | |
| | −5x−2,6 | | x+2 | | −5x−2,6 | | x+2 | |
Teraz |
| >= |
| to |
| − |
| >=0 dalej wiadomo jak |
| | 12 | | 5 | | 12 | | 5 | |
25 gru 19:06
Gośka.: nie wiem czy ja coś pomyliłam, ale kompletnie nie wychodzi mi wynik, gdy robie tak jak ty...
25 gru 19:14
Radek: musi wyjść
25 gru 19:21
ICSP: a ja bym od razu przez 60 pomnożył
25 gru 19:21
Gośka.: powoli, bo troche nie ogarniam

może pomnoże to pierwsze przez 20
25 gru 19:25
sushi_ gg6397228:
i brak nawiasu== źle
25 gru 19:28
25 gru 19:29
5-latek: Zle liczysz
MOzna tez jak napisal
ICSP
Dlatego pomozyc obie strony nierownosci przez 60 gdzyz wtedy pozbedziesz sie mianownikow
| | −5x−2,6 | | x+2 | |
bedzie tak 60*( |
| )>=60*( |
| ) teraz poskracaj i wymnoz nawiasy |
| | 12 | | 5 | |
Nie mozesz sobie wybierac jak CI pasuje do skrocenia
A tamto ja napisalem w poscie 19;06 to nierownosc koncowa to lewa streone nalezalo
sperowadzic do wspolnego mianownika i wlasnie tym wspolnym mianownikiem bylo 60
25 gru 19:35
Gośka.: dobra, dałam sobie rade

pierwsze pomnożyłąm przez 20, później przez 3, policzyłam i idealnie
mi wyszło
25 gru 20:38
5-latek: czyli 20*3=60
czyli w sumie liczylas 2 razy
25 gru 21:00