fgh
nnn: Dlugosci krawedzi prostopadloscianu sa kolejnymi liczbami naturalnymi. przekatna
prostopadloscianu ma dl 5√2
Oblicz dlugosci krawedzi prostopadloscianu
25 gru 17:35
Justa: a=x−1
b=x
c=x+1
wzór na przkatna to: √a2 + b2 + c2to
(x+1)2 +x2 + (x−1)2 =25*2 =50
x2 +2x +1 + x2 + x2 −2x +1 = 50
3x2 = 48
x2 =16
x=4 v x=−4 (sprzeczne, poniewaz x>0)
a=4−1=3
b=4
c=4+1=5
25 gru 17:42
Gustlik:

Patrz rysunek, skorzystaj ze wzoru na przekątną prostopadłościanu D
2=a
2+b
2+c
2, gdzie a, b,
c to krawędzie. Ten wzór można łatwo wyprowadzić stosując dwukrotnie tw. Pitagorasa, najpierw
obliczyć przekątną podstawy z krawędzi podstawy, a potem przekątną główną D. U ciebie a=x,
b=x+1, c=x+2, gdzie x€N.
25 gru 17:45
nnn: Delta mi wychodzi ujemna
25 gru 18:55
nnn: Mozesz napisac swoje obliczenia?
25 gru 19:25
Justa: a=x
b=x+1
c=x+2
Tak tak masz napisane w treści zadania D=5
√2
D
2=a
2+b
2+c
2
(5
√2)
2=x
2+(x+1)
2+(x+2)
2
25*2=x
2+x
2+2x+1+x
2+4x+4
50=3x
2+6x+5
3x
2+6x−45=0
Δ=b
2−4ac
Δ=36−4*3*(−45)=36+540=576
√Δ=
√576=24
| | −b−√Δ | | −6−24 | |
x1= |
| = |
| =−5 <−− sprzeczne z założenia iż x>0 |
| | 2a | | 6 | |
a=3
b=3+1=4
c=3+2=5
25 gru 20:09
nnn: Ale chcialam zrobic z pitagorasa, nie z wzoru
25 gru 22:14