trygonometria
Kamila: wyznacz wszystkie rozwiazania rownania należące do przedziału < 0; 2π>
2sin
2 xcosx=sinx
próbowałam podzielić obustronnie przes sinx i narysowac sobie wykres sin2x i odczytać
odpowiednie wartości, ale wynik wychodzi tylko czesciowy

poprawna odpowiedź powinna być
x=0
x=π
x=2π
25 gru 17:34
Saizou :
2sin
2xcosx−sinx=0
sinx(2sinxcosx−1)=0
sinx=0 lub 2sinxcosx=1→sin(2x)=1
a teraz
25 gru 17:36
BoosterXS: Ale to w takim razie powinno być 7 rozwiązań w przedziale <0; 2π> ; )
Pominęłaś x=32π oraz x=π2 zgadza sie ?
25 gru 17:41
BoosterXS: Oj sinx=0 a ja wziąłem sin2x=0 Sory... za zbędne zamieszanie

Saizou, good job
25 gru 17:43
Kamila: ooo wyszło wszystko dobrze

dziękuje za pomoc ^^
25 gru 17:44
Gustlik: 2sin2xcosx=sinx
2sin2xcosx−sinx=
sinx(2sinxcosx−1)=0
sinx(sin2x−1)=0
Teraz jak w wielomianach − czynniki do zera przyrównujesz
sinx=0 v sin2x=0
25 gru 17:51