Wyznaczyć cosinus kąta utworzonego przez przekątne - stereometria
Dawid: Tak sobie rozwiązuję kilka świątecznych zadanek, które mi przyniósł prawie−mikołaj,
prawie−24−ego, w ramach przygotowań do matury rozszerzonej, ale niestety jak narazie średnio
mi to idzie, więc mam prośbę do Was o pomoc (: Generalnie mi się nie spieszy, staram się robić
wszystko systematycznie i rozumiem, że w święta może być mała aktywność − więc bez spiny,
niemniej jak ktoś by znalazł czas rozwiązać je albo pomóc mi w naprowadzeniu na rozwiązanie −
wieeelkie dzięki. Wesołych świąt, swoją drogą!
1. Przekątne dwóch sąsiednich ścian bocznych prostopadłościanu nachylone są do płaszczyzny
podstawy pod kątami α, β. Wyznacz cosinus kąta utworzonego przez te przekątne.
Póki co wyznaczyłem tu jedynie dwa równanka x'a(przekątna podstawy). Z pitagorasa, że
x2=b2+a2, gdzie a i b to boki podstawy oraz z twierdzenia cosinusów, że
x2=y2 + z2 − 2yzcosγ, gdzie y i z to przekątne ścian bocznych.
2. W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna podstawy ma długość d i tworzy z
przekątną ściany bocznej kąt α. Oblicz V graniastosłupa.
V=d2*H2 gdzie d to przekątna podstawy, a H to bok ściany bocznej. Poza tym widzę tu
trójkąt równoramienny o podstawie d, wysokości H no i oczywiście dwóch kątach alfa.
25 gru 15:34
Panko:

1
◯ Oznaczmy trójkę długości krawędzi z wierzchołka A jako : a,b,c
I ∡ABEI =α , I∡CBGI =β , I ∡EBGI=γ
wtedy IEBI =
√c2 +a2 IBG I=
√b2+c2 IEGI=
√a2+b2
γ −−−− kąt utworzony przez te przekątne
wtedy dla ΔBEG jest : (a
2+b
2) =(c
2+a
2) + (b
2+c
2) −2
√c2 +a2√b2+c2cosγ
po redukcji
c
2=
√c2 +a2√b2+c2cosγ
cosγ=c/
√c2 +a2 * c/
√b2+c2
czytając z rysunku sinα=c/
√c2 +a2 i sinβ=c/
√b2+c2
ostatecznie cosγ= sinα* sinβ
25 gru 20:03
Dawid: dzięki wielkie, a w drugim może ktoś pomóc?
25 gru 23:36
Panko:

a− krawędź podstawy ( d=a*
√2 ) ; b−−−krawędź boczna
Pole podstawy graniastosłupa = 1/2d
2
Δ DEB jest równoramienny o kącie przy podstawie α ( I∡DBEI=α=I∡BDEI ) oraz IDEI
=IBEI =
√a2+b2
Z Δ DEB jest
cosα =a
√2/2 /
√a2 +b2
stąd
√a2 +b2 * cosα = a
√2/2
b
2 +a
2 = a
2/ (2*cos
2α )
b
2= a
2*( 1/(2cos
2α) −1 )
b
2= a
2 *( 1−2cos
2α ) / 2cos
2α
Teraz kosmetyka ułamka ( 1−2cos
2α ) / 2cos
2α
Korzystam z tożsamości cos
2α = 1/( 1+ tg
2α) wtedy
( 1−2cos
2α ) / 2cos
2α = [ 1 − 2/( 1+tg
2α) ] /( 2 / (1+tg
2α) ) =( tg
2α+1 −2)/2 =
( tg
2α−1) /2
wracam do wyznaczenia b b
2= a
2 *( 1−2cos
2α ) / 2cos
2α = a
2* ( tg
2α−1) /2
stąd b=a*
√ ( tg2α−1) /2 = ( d/
√2 )*
√ ( tg2α−1) /2 = ( d*
√tg2α−1 ) /2
Objętość graniastosłupa = ( 1/2 * d
2) *d*
√ ( tg2α−1) *(1/2)
Ostatecznie objętość= (1/4)d
3 *
√tg2α−1
26 gru 10:36
Dawid: Tu jeszcze dwa zadanka, jakbyś mógł.
Zad. 1 Podstawą ostrosłupa jest trójkąt o kątach α, β wpisany w okrąg o promieniu R. Wysokość
ostrosłupa jest równa długości boku leżącego na przeciw kąta β. Oblicz V ostrosłupa.
Zad.2 Dwie krawędzie ostrosłupa trójkątnego zawierające się w prostych skośnych mają długość b.
Zaś długość każdej z pozostałych krawędzi wynosi a. Wyznacz V ostrosłupa.
I jeszcze jedno pytanie, znalazłem dzisiaj w sieci taką własność dla równoległoboków(możliwe,
że i na tym forum zadaniowym): 2a2+2b2= e2 +f2. Mógłby ktoś mi wyjaśnić z czego to wynika?
26 gru 15:36
Dawid: up, byłbym bardzo wdzięczny jakby ktoś pomógł
1 sty 14:59
pigor: ...,
zad.1 podstawą ostrosłupa jest trójkąt o kątach α, β wpisany
w okrąg o promieniu R. Wysokość ostrosłupa jest równa długości boku
leżącego na przeciw kąta β. Oblicz V ostrosłupa.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
np. tak : (*)
Vo=13Sp*H= ?, ale z danych warunków zadania, tw. sinusów
| | abc | |
i wzoru tablicowego na pole trójkąta Sp= |
| , gdzie: |
| | 4R | |
b=
H=2Rsinβ i a=2Rsinα i c=2Rsin(180
o−(α+β))= 2Rsin(α+β) , czyli
| | 2Rsinα*2Rsinβ*2Rsin(α+β) | |
Sp= |
| = 2R2sinα sinβ sin(α+β), stąd i z (*) |
| | 4R | |
Vo=13Sp*H=
13* 2R
2sinα*sinβ*sin(α+β)* 2Rsinβ, czyli
Vo= 43R3sinα*sin2β*sin(α+β) − szukana objętość ostrosłupa . ...
1 sty 15:23
pigor: ...., a ta własność dla równoległoboków
2a2+2b2= e2+f2
wynika np. z ... dwukrotnego użycia tw. cosinusów, mianowicie :
dla kąta ostrego α i rozwartego 180
o−α równoległoboku, wtedy
masz np. :
e
2= a
2+b
2−2abcosα i f
2= a
2+b
2−2abcos(180
o−α) ⇔
⇔ e
2= a
2+b
2−2abcosα i f
2= a
2+b
2+2abcosα /+ stronami ⇒
⇒
e2+f2= 2a2+2b2 . ... c.n.w. ...
1 sty 15:34