Trygonometria
O.O: Wykaż że nie istnieje kąt α , dla ktorego : sin α − tg α = 0
W ten świąteczny czas bardzo proszę o pomoc
25 gru 15:19
sushi_ gg6397228:
rozpisz tangensa; potem wyciagnij sinusa przed nawias
poza tym sinus 0o =0
tangens 0o = 0
0−0=0 jest prawdziwe
25 gru 15:27
BoosterXS: tgα=sinα/cosα ⇒ sinα=tgα*cosα
Podstawiasz do równania ⇒ tgα*cosα−tgα=0 wyłączasz przed nawias tgα: tgα(cosα−1)=0
tgα=0 ⋁ cosα−1=0 ⇒ cosα=1 Czy przypadkiem nie pominęłaś/pominąłeś części treści zadania?
Brakuje, że jest to kąt ostry, lub, że należy do przedziału (0,π2)
25 gru 15:35
O.O: kąt ostry, oczywiście, lecz nadal nie wiem jak to poprawnie udowodnić
25 gru 15:41
BoosterXS: tgα=0 dla α = 0 stopni
cosα=1 dla α = 0 stopni, 360 stopni itd...
żaden z nich nie jest ostry

Czaimy?
25 gru 15:47
O.O: już pojęłam, dzięki bardzo
25 gru 15:49