Rozwiąż równanie
Allan: x6+8=9x3
Jak to rozwiązać? Proszę o wytłumaczenie.
25 gru 13:20
Ajtek:
x6−9x3+8=0
x3=t
t2−9t+8=0
Dalej wiesz jak?
25 gru 13:21
5-latek: Bedzie to rownanie dwuszecienne
zapiszmy to tak x6−9x3+8=0
Zrob teraz postawienie x3=t zalozen co do t nie musisz robic bo pierwiastek szescienny z
liczby ujenmnej istnieje w odroznieniu od pierwiastka kwadratowego
Wiec mamy tak t2−9t+8=0 i rozwiazuj to
25 gru 13:24
Allan: Później delta i x1 i x2 tak? W tym problem, że tak liczyłam i w odpowiedziach jest, że ma
wyjść inaczej niż wychodzi tym sposobem.
25 gru 13:30
Ajtek:
Nie x1, x2 tylko t1 i t2. Δ liczysz po zmiennej t, pamiętaj o tym.
25 gru 13:31
Święty Mikołaj:
a po co t?
25 gru 15:54
Święty Mikołaj:
x
6 − 9x
3 + 8 = 0, Δ = 49,
| | 9 − 7 | |
x3 = |
| = 1 więc x = 1 |
| | 2 | |
lub
| | 9 + 7 | |
x3 = |
| = 8 więc x = 2 |
| | 2 | |
25 gru 15:56
Gustlik: Święty Mikołaju, po to, żeby zrobić z tego równanie kwadratowe, wtedy od razu widać, że
trzeba liczyć Δ.
25 gru 17:24