Pomóżcie:)
BL: Ile jest wszystkich liczb pięciocyfrowych,o różnych cyfrach,podzielnych przez 5?
Mam rozwiązanie:
8*8*7*6*1 + 9*8*7*6*1 (odnoszące się do piatki na końcu)
Nie rozumiem dlaczego w przypadku z 5 na końcu jest 9,jeśli nie może tam byc 5 i 0...?
I w przypadku odnoszącym się do 0 na końcu,na poczatku jest 8 dlatego,ze to zero bierzemy pod
uwage dwa razy?
25 gru 13:09
BoosterXS: Skąd ty masz to rozwiązanie? na moje oko jest ono błędne
25 gru 13:14
BL: Miałam błąd,ma byc odwrotnie..
25 gru 13:14
BL: 1 przypadek do 5 a drugi do 0
25 gru 13:15
BoosterXS: teraz już lepiej
25 gru 13:17
BoosterXS: Cyfra 0 nie może stać na pierwszym miejscu

! Bo jeśliby stała to nie będziesz miał/a liczby
5−cyfrowej
25 gru 13:20
BoosterXS: Gdy cyfra 0 stoi na końcu: 9*8*7*6*1
Gdy cyfra 5 stoi na końcu: 8*8*7*6*1 (nie ma 9 na początku dlatego, że 0 nie może stać na
początku)
Myśle, że już ogarniasz sprawe
25 gru 13:23
BL: Tak,juz tak

A możesz sprawdzic jeszcze,czy ogarniam ta sprawę?:
Ile jest wszystkich liczb pięciocyfrowych,o różnych cyfrach,podzielnych przez 25?
Z moich obliczen wynika:
9*8*7*1+7*6*5*1+8*7*6*1+7*6*5*1
Dobrze to zrobiłam,bo średnio mi idzie ten dział ...
25 gru 13:29
BoosterXS: Według mnie powinno być: 9*8*7*1+7*7*6*1+8*7*6*1+7*7*6*1

Pamiętaj z tym 0 na początku
25 gru 13:34
BoosterXS: Aaaa mój błąd: Rozpatrujemy przypadki podzielności przez 25, więc na końcu musi stać 00 lub 25
lub 50 lub 75 ale przypadek 00 odrzucamy,ponieważ mają być różne cyfry. Więc zostaje tylko
7*7*6*1+8*7*6*1+7*7*6*1 Powinno być OK
25 gru 13:36
BL: Kurde,rzeczywiście,zapomniałam,że potem to zero już może sobie ,,wrócić'' . Dzięki
25 gru 13:38
BL: FAKT.
Ehh ten dział idzie mi tak samo dobrze,jak go lubię..
25 gru 13:40
BoosterXS: Znowu błędzik, ale ostateczny wynik to: 7*7*6*1+8*8*7*1+7*7*6*1
25 gru 13:40
BoosterXS: Masz jakieś odpowiedzi do tego, zgadza sie? Też ostatnio działam w tym dziale i musze przyznać,
że bardzo łatwo popełnić błąd ; )
25 gru 13:42
BL: W sumie ma wyjść 924 liczby
25 gru 13:43
BoosterXS: W takim razie prawidłowa odpowiedź to:
7*7*6*1+8*7*6*1+7*7*6*1
Miłego rozwiązywania
25 gru 13:49
utem:
Nie pomylisz się, jeśli wypiszesz trochę informacji.
Losujemy cyfry ze zbioru: {0,1,2,3,4,5,6,7,8,9}
Liczba pięciocyfrowa dzieli się przez 25 i ma różne cyfry.
Mamy sytuacje:
1) XXX25 będzie 7*7*6=294 możliwości
2) XXX75 będzie 7*7*6=294 możliwości
3) XXX50 będzie 8*7*6=336 możliwości
Razem: 924 liczb
25 gru 18:59