.
Piotr 10: Ośmiu uczniów klasy 3b, wśród których są Ania,Kasia i Janek ustawiają się na lekcji PO w
szeregu. Oblicz prawdopodobieństwo, że Ania nie będzie stała obok Janka i Kasia nie będzie
stała obok Janka i Ania nie będzie stała obok Kasi.
Ω − zbiór permutacji zbioru 8−elementowego
IΩI=8!=40320
IAI=21*3!*5!=15120
Bardzo proszę o sprawdzenie wyniku
25 gru 12:44
Piotr 10: ?
25 gru 13:22
Saizou :
chciałem to zrobić z zdarzenia przeciwnego, ale jest to niewykonalne

, bo wtedy Ania stoi
obok Janka i Kasia też stoi obok Janka i Ania stoi obok Kasi, a w szeregu taka sytuacja jest
nie możliwa
25 gru 13:32
Piotr 10: 
. Ja rozpisałem 21 możliwości ustawienia ich i pomnożyłem razy 3! i pozostałe osoby razy 5!
25 gru 13:33
BoosterXS: Że też ci sie chciało rozpisywać 21 możliwości
25 gru 13:54
Piotr 10: E tam to była chwila

. Może ktoś sprawdzić te zadanie?
25 gru 13:54
BoosterXS: Też sobie porysowałem trochę kresek

Ale mi wyszło IAI=64*5!=7680
Pewności jednak nie mam

Z jakiego zbioru takie fajne zadanko
25 gru 14:10
Piotr 10: To są zadania ze szkoły, więc nie wiem
25 gru 14:12
Piotr 10: 
?
25 gru 14:34
Rafał28:
A − Ania
K − Kasia
J − Janek
Tworzymy pierwsze ustawienie tych osób
A◯K◯J◯◯◯ (J,K na (4+3+2+1) sposobów)
◯ A◯K◯J◯◯ (J, K na (3+2+1) sposobów)
◯◯ A◯K◯J◯ (J, K na (2+1) sposobów)
◯◯◯ A◯K◯J (J, K na 1 sposób)
Dla każdej takiej sytuacji 5! * 3!
Naliczyłem 20 sytuacji.
25 gru 16:15
Piotr 10: Faktycznie 20 będzie, jedno dwa razy policzyłem. Dzięki za pomoc
25 gru 16:42
BoosterXS: To jeszcze jakbyście mogli mi to objaśnić

◯◯◯ A◯K◯J (J, K na 1 sposób) dlaczego tylko na 1 sposób? ◯◯◯ A◯J◯K to juz sie nie liczy?
25 gru 17:01
Rafał28:
liczy się, ale napisałem, że dla sytuacji ◯◯◯ A◯K◯J, gdzie osoby A, K, J nie zmieniają swoich
miejsc trzeba pomnożyć przez 5! * 3!. Dzięki temu dla każdej sytuacji z tych dwudziestu można
przestawiać dowolnie osoby A, K, J między sobą jak i również pozostałe pięć osób między
sobą(
1011). Wówczas przypadki:
◯◯◯ A◯K◯J
◯◯◯ K◯A◯J
◯◯◯ J◯K◯A są już policzone.
|A| = 20 * 5! * 3!
25 gru 19:26
BoosterXS: Dziękuje, już ogarniam
25 gru 19:38