logarytmy
gosiata: rozstrzygnij czy funkcje f i g są równe
f(x)= log
3(x−2)− log
3(x−3)
Wg mnie wyszło ze sa równe, ale w odpowiedziach jest odwrotnie. Może ktoś z Was zatem wie jak
to zrobić?
25 gru 12:34
5-latek: Odpowiedz sobie najpierw na pytanie Kiedy dwie funkcje sa rowne ?
25 gru 12:36
gosiata: podobnie mam z tym punktem

f(x)= logx
2
g(x)= 2logx
proszę o wytłumaczenie
25 gru 12:36
gosiata: są równe wtedy kiedy mają takie same dziedziny
25 gru 12:37
Ajtek:
Ustal dziedziny tych funkcji.
25 gru 12:37
5-latek: CO do drugiego zdania zauwaz ze 2logx=logx2
25 gru 12:39
gosiata: f(x)= log3(x−2)− log3(x−3)
(x−2)(x−3)>0
x=2 x=3
D: x∊ (2;3)
25 gru 12:39
gosiata: no właśnie i w obu tych punktach po uproszczeniu funkcje wyglądają identycznie

wiec noo mają
chyba te same dziedziny, nie?
25 gru 12:40
5-latek: I oprocz tego ze maja rowne dziedziny to jescze maja te same wartosci funkcji dla argumentow z
dziedziny
25 gru 12:41
gosiata: no właśnie. Czyli funkcje powinny być równe, a do obu podpunktów jest w odpowiedziach że nie są
rowne,..
25 gru 12:41
Ajtek:

Źle!
(x−2)(x−3)>0 masz na rysunku
25 gru 12:41
gosiata: D: x∊ (−nieskonczoności; 2) u(3;+nieskon).
Sorkii faktycznie

ale nadal dziedziny są te same
25 gru 12:43
Ajtek:
Nie są takie same!
Wyznacz dziedzinę drugiej funkcji.
25 gru 12:44
gosiata:
no to wychodzi to samo
(x−2)(x−3)>0
D: x∊(−nieskonczoności; 2) u(3;+nieskon).
25 gru 12:45
Ajtek:
O funkcję f mi chodzi.
Założenia:
x−2>0 i x−3>0
25 gru 12:47
5-latek: Gosiu dla 1 funkcji x−2>0 to x>2 x−3>0 to x>3 dziedzina tej 1 to x∊(3,∞)
| | x−2 | |
|
| >0 to x−3 nie rowna sie 0 to x nie rowna sie Ile ? |
| | x−3 | |
(x−2)(x−3)>0 ranmiona paraboli w gore bo bedzie x
2 wiec Z tego widzimy ze x nalezy (−oo
2)U(3,oo) maja te same dziedziny czy nie maja ?
To bylo do zaadnia nr 1 .
25 gru 12:47
gosiata: yhyyym ; d
too tej funkcji najpierw nie mogę sprowadzić do innej postaci?
to skoro tak to wtedy
x>2 i x>3
więc D: x ∊ (3;+niesk.) ?
25 gru 12:48
5-latek: No dobrze To
Ajtek dalej prowadz
25 gru 12:49
Ajtek:
Dokładnie tak. Teraz już widzisz wszystko

.
25 gru 12:50
gosiata: jejjj rozumiem

dziękuje Wam bardzo bardzo bardzo
25 gru 12:50
Ajtek:
Zapamiętaj jedną rzecz. Zanim cokolwiek zaczniesz robić z funkcją (nieważne jaka to funkcja),
musisz na "dzień dobry" wyznaczyć jej dziedzinę

. Przekształcenia po wyznaczeniu dziedziny
możesz robić.
25 gru 12:51
gosiata: oki

zapamiętam
25 gru 12:53
gosiata: czylii jeszcze jak w tym 2 podpunkcie sie spytam

to w f(x) jest dziedzina R
a w g(x) x∊ (0,+niesk) ?
25 gru 12:53
Ajtek:
f(x) x
2>0, popraw dziedzinę
25 gru 12:54
gosiata: D :całkowite?
25 gru 12:56
Ajtek:
Zastanów się, wiesz to.
25 gru 12:57
gosiata: noo wydawało mi się, że D:R

bo każda liczba spełnia ten warunek

ujemna podniesiona do kwadratu jest większa od zera,
dodatnia to samo... hmmm
25 gru 12:58
Ajtek:
A liczba 0....
25 gru 12:59
gosiata: siet

D: R/0
25 gru 12:59
Ajtek:
No właśnie. Myśl trochę

.
25 gru 13:00
gosiata: dzięki
25 gru 13:01
Ajtek:
Powodzenia

.
25 gru 13:02