równania kwadratowe-wzór skróconego mnożenia
Try: rozwiąż równanie kwadratowe korzystając ze wzoru skróconego mnożenia a2−b2=(a−b)(a+b):
c) 4(x+1)2−25=0
4(x+1)(x+1) − 52=0
4(x+1−5/4)(x+1+5/4)=0
4(x−1/4)(x+9/4)=0
x=1/4 v x= −9/4
w odp. mam {−7/2,3/2}
znalazłby ktoś błąd?
25 gru 12:18
Kejt:
4(x+1)(x+1)−52=0
2(x+1)*2(x+1)−52=0
(2x+2−5)(2x+2+5)=0
powinno być tak.. czwórkę źle zamieniasz.
25 gru 12:22
Try: dziękuję
25 gru 12:23
Kejt: proszę
25 gru 12:23
pigor: ..., no nie tak ,a le np. tak :
4(x+1)2−25= 0 ⇔ [2(x+1)]2−52= 0 ⇔ (2x+2)2−52= 0 ⇔
⇔ (2x+2−5)(2x+2+5)= 0 ⇔ (2x−3)(2x+7)= 0 ⇔ 2x−3=0 v 2x+7=0 ⇔
⇔ 2x=3 v 2x=−7 ⇔ x=32 v x= −72 . ...
25 gru 12:24