potęgi
sibą : czy mógłby ktoś naprowadzić albo potwierdzić, że wynik 1/8 jest poprawny...?

2
x+6 + 2
2*x+6 = 9*2
−x
25 gru 11:31
25 gru 12:48
sibą : noo.. jeszcze lepiej!
25 gru 13:22
ICSP: 2
x+6 + 2
2x + 6 = 9 * 2
−x
62 * 2
x + 64 * 2
2x = 9 * 2
−x // */ 2
x
64 * 2
3x + 64 * 2
2x − 9 = 0 Niech 2
x = t oczywiście t > 0. Dostajemy równanie sześcienne
:
64 * t
3 + 64t
2 − 9 = 0
Równanie wykładnicze są po równaniach wielomianowych, więc na pewno potracisz takowe rozwiązać
:
| | 3 | |
t1 = − |
| < 0 − sprzeczność |
| | 4 | |
| | 1 | |
t2 = |
| * (1 − √13 ) < 0 − sprzeczność |
| | 8 | |
| | 1 | |
t3 = |
| * (√13 − 1) > 0 mamy : |
| | 8 | |
| | 1 | |
x = log2 [ |
| * (√13 − 1)] |
| | 8 | |
Pozostaje pytanie skąd wolfram dostał taki a nie inny wynik. Otóż :
| | 1 | | | |
log2 [ |
| * (√13 − 1)] = |
| = |
| | 8 | | ln 2 | |
25 gru 14:14
Kejt: Witaj
ICSP
25 gru 14:21
ICSP: Witaj
Kejt 
Jak tam święta mijają ?
25 gru 14:26
Kejt: hmm.. programistycznie

grę muszę napisać..

a Tobie jak?
25 gru 14:27
ICSP: u mnie bardziej macierzowo. Uczę się również alfabetów
25 gru 14:38
Kejt: też fajnie

miłej zabawy
25 gru 14:39
ICSP: Można wiedzieć gdzie studiujesz oraz jaki kierunek ?
25 gru 14:41
Kejt: Politechnika Gdańska −> Informatyka
25 gru 14:42
ICSP: II rok ?
25 gru 14:43
Kejt: nie, nie.. ja po liceum czteroletnim jestem

I semestr teraz..
25 gru 14:43
ICSP: I semestr i już gry piszecie ? Nieźle
25 gru 14:45
25 gru 14:47
ICSP: Fajne
25 gru 14:50
sibą : 64 * t3 + 64t2 − 9 = 0
a skad sie tu wzielo −3/4?
25 gru 18:15