Dziecko wrzuca osiem klocków do trzech pojemników
BoosterXS: Dziecko wrzuca osiem klocków do trzech pojemników. Jakie jest prawdopodobieństwo zdarzenia:
a. A − jeden pojemnik jest pusty,
b. B − żaden pojemnik nie jest pusty ?
Wydaje mi się, że:
|Ω|=3
8 ale, dalej nie wiem jak działać..
Odpowiedzią do tego zadania jest: P(A)=
18 oraz P(B)=
5564
Bardzo proszę o rozwiązanie, albo chociaż jakieś wskazówki
25 gru 03:41
wmboczek: P(A)=3*28/38 lub (3*28−2)/38
P(B)=1−3*28/38
25 gru 09:07
BoosterXS: Ani z jednego ani z drugiego ( P(A)=3*28/38 lub (3*28−2)/38 ) nie wychodzi wynik
P(A)=18 : ( Ale przyznam, że robiłem tak samo jak i ty, więc możliwe, że odpowiedź jest
błędna.
25 gru 13:12
BoosterXS: Ogarnia ktoś temat?
25 gru 19:38
utem:
Zobacz, czy dałeś odpowiedź do tego zadania, bo wychodzi całkiem inaczej.
25 gru 19:51
BoosterXS: W odpowiedziach mam: P(A)=18 oraz P(B)=5564
Możliwe, że jest to błąd wydawnictwa, ale w takim razie jaka odpowiedz do obu podpunktów będzie
prawidłowa?
25 gru 19:54
utem:
Do jakiego działu z prawdopodobieństwa jest to zadanie?
25 gru 20:04
BoosterXS: "Zadania o prawdopodobieństwie klasycznym" − zbiór Małgorzaty Rucińskiej–Wrzesińskiej wyd. WSiP
25 gru 20:07
utem:
Dobra, myślę co ta Pani chce.
Klocki różne.
wybierasz pojemnik pusty, 8 klocków rozkładasz na 2
8 sposobów, odejmujesz 2 przypadki, gdy
wszystkie znajdą się w jednym z tych dwóch pozostałych pojemników
25 gru 20:12
Rafał28:
A − pojemnik jest pusty
Pierwszy klocek można wrzucić na 3 sposoby. Jeden z pozostałych klocków można wrzucić na 2
sposoby do pojemnika niezawierającego pierwszego klocka. Pozostałe klocki można wrzucać na 2
sposoby − tam gdzie są klocki pierwszy lub drugi.
|A| = 3 * 27
Wyznaczanie Ω
Pierwszy klocek można wrzucić na 3 sposoby, drugi też, podobnie pozostałe |Ω| = 38.
B − żaden pojemnik nie jest pusty
Pierwszy klocek można wrzucić na 3 sposoby. Jeden z pozostałych na 2 sposoby. Jeszcze jeden na
1 sposób. Pozostałe pięć na 3 sposoby.
|B| = 3 * 2 * 1 * 35 = 2*36
Ω ta sama.
25 gru 21:13
BoosterXS: To może jeszcze na takie zadanko ktoś ma jakiś pomysł?
"Jakie jest prawdopodobieństwo, że podczas gry w brydża wśród 13 przydzielonych graczowi kart
będą cztery asy ?"
25 gru 21:23
BoosterXS: |Ω| zapisałbym jako kombinacja 13 elementowa zbioru 52 elementowego
25 gru 21:24
Rafał28:
|Ω| dobrze
Określ sobie zdarzenie
A − gracz dostaje 13 kart w tym 4 asy, czyli 9 kart (z ilu?) musi być różne od asów i do dzieła
25 gru 21:35
Gustlik: Dziecko wrzuca osiem klocków do trzech pojemników. Jakie jest prawdopodobieństwo zdarzenia:
a. A − jeden pojemnik jest pusty,
b. B − żaden pojemnik nie jest pusty ?
|Ω|=38=6561
A − jeden pojemnik jest pusty, czyli wrzucamy klocki do 2 pojemników
|A|=28*3=... bo 28 to rozmieszczenie klockow w 2 pojemnikach, a na 3 sposoby można "wybrać"
pusty pojemnik,
|B| − jak podpwiedział Rafał28..
25 gru 21:51
BoosterXS:
| | 11 | |
P(A)=48!9!*39! * 13!*39!52!=10*11*12*1349*50*51*52= |
| |
| | 4165 | |
Mógłby to sprawdzić jakiś ogarniacz tematu?
25 gru 21:51
Rafał28:
ok
25 gru 21:54
BoosterXS: Rafał28 i Gustlik, dzięki wielkie

Wracając do tego z klockami, jeżeli ma być tak jak
piszecie(mi też sie wydaje, że tak powinno być) to w odpowiedziach jest po prostu błąd, który
spowodował tylko to zbędne zamieszanie wokół tego zadanka
25 gru 22:01
utem:
Booster, ma być dokładnie jeden pojemnik pusty w punkcie (a)
a)
b) |B|=3
8−[3*(2
8−2)+3]
26 gru 15:43