.
asdf: Witam, statystyka:
Oszacuj zróżnicowanie (o rozkładzie normalnym) grubości materaca na podstawie próbki złożonej z
240 materacy o wariancji 55cm, ze współczynnikiem ufności 0,9.
dane:
N − rozklad normalny,
n = 240
S
2 = 55 (⇒
√55)
1 − α = 0.9 ⇒
mogę tutaj skorzystać z tego wzoru:
| | S | | S | |
rozkład N, n ≥ 50, δ ∊ ( |
| ; |
| ) |
| | | | | |
| | α | |
u( 1 − |
| ) = u(0.95) = 1.64 (tablica rozkladu N(0,1) ) |
| | 2 | |
?
25 gru 01:52
25 gru 01:54
sushi_ gg6397228:
zrób sobie tabelke w Excelu:
mi wyszło (6,89917; 8,016259)
25 gru 09:36
sushi_ gg6397228:
może zapomniałeś o nawiasach i program tylko część wziął pod pierwiastek lub źle dodał
mianownik
25 gru 09:36
asdf: Ok, ale robiłeś według tego wzoru?
25 gru 10:08
sushi_ gg6397228:
tak;
sprawdziłem jeszcze w tablicach statystycznych, czy dobrze jest wzór zapisany
25 gru 15:14
asdf: Dzięki bardzo

W takim razie nie bede sie juz bawil w excela − juz wpisywanie formul mi
zbrzydlo od dawien dawna

Ważne, że wiem co i jak
25 gru 15:53
sushi_ gg6397228:
wystarczy wpisać do 5 komórek ( pierwiastek z S; pierwiastek z 480; 1,64 ; dzielenie Uα przez
...; dzielenie /(1+− ....) )
25 gru 16:03
Trivial: asdf, jesteś może?
25 gru 16:06
asdf: jestem
25 gru 16:17
asdf: @sushi
Dzięki za wskazówki, ale na prawdę − zbrzydł mi excel

(do egzaminu na technika informatyka
juz sie narobilem takich rzeczy

)
25 gru 16:24
asdf: @Trivial
w razie czego − wrócę na forum o 17
25 gru 16:26
Trivial: ?
25 gru 22:05
asdf: ?
25 gru 22:07
Trivial: asdf, skończyłeś tę swoją grę? Możesz pokazać?
25 gru 22:07
asdf: skończyłem, a wiesz moze jak zrobic teraz z C++, zeby na kazdym kompie to dzialalo? (VS 2012)
Pokazac − pokażę, jak uda mi się to "przekombilowac"
25 gru 22:08
Trivial: A może po prostu pokaż przez join.me?
25 gru 22:09
asdf: oooj będzie cieło

ale ok

, zaraz wrzucę linka
25 gru 22:10
25 gru 22:12