matematykaszkolna.pl
Znajdź środek okręgu. Sarenkator: rysunekMam powyższe dane : r = 25 Punkt na okręgu − czerwona kropka (42,−25) Czy mając powyższe dane jestem w stanie rozwiązać to zadanie? Czy potrzebuje drugi punkt na okręgu(zielony)? Jeśli tak to w jaki sposób rozwiązać powyższe zadanie?
24 gru 21:53
Kejt: wg mnie mając tylko promień i jeden punkt na okręgu jesteś w stanie policzyć nieskończoną ilość takich środków okręgów..czyli przydałoby się coś więcej.
24 gru 21:57
Sarenkator: rysunekW takim razie dodam dane. r = 2 niebieski punkt na obwodzie (5,2) zielony punkt na obwodzie (3,0) Jak dysponując takimi danymi obliczyć środek okręgu?
24 gru 22:12
Kejt: skorzystać z równania okręgu (x−a)2+(y−b)2=r2 zrobiłabym to tak.. ciekawe czy coś sensownego wyjdzie: (5−a)2+(2−b)2=4 (3−a)2+b2=4 wychodzi: a=3, b=2 a=5 b=0 czyli nadal za dużoemotka bo masz teraz dwa okręgi po obydwu stronach tych punktów..
24 gru 22:33
KAsia: Jaka dane trzeba mieć, by obliczyć ten środek?
24 gru 22:41
Kejt: tak jak ostatnio + jeszcze jeden punkt
24 gru 22:50
Panko: Jeżeli dobrze zrozumiałem Zadanie: Na płaszczyżnie ( bez układu współrzędnych) ma dany punkt P −−−czerwona kropka,leżący na okręgu o promieniu r=25. Wtedy miejscem geometrycznym środków takich okręgów spełniających warunki zadania jest okrąg o środku w punkcie P −−czerwona kropka Teraz , przyjmując dowolne z położeń środka szukanego okręgu, możesz wprowadzić układ współrzędnych prostokątnych ze środkiem (0,0) w środku okręgu tak, że punkt P ma w nim współrzędną ( 42, −25)
24 gru 23:24
Panko: Jeżeli masz dane dwa różne punkty P−−czerwony, T−−zielony leżące na tym samym okręgu o promieniu r to oczywiście środki szukanych okręgów leżą na symetralnej odcinka PT . Wystaw tę symetralną. Wykreśl okrąg o promieniu r np ze środka który jest punktem P do przecięcia z tą symetralną. Otrzymasz dwa szukane środki okręgów ( nic mówimy o układzie współrzędnych !)
24 gru 23:30