Znajdź środek okręgu.
Sarenkator:

Mam powyższe dane :
r = 25
Punkt na okręgu − czerwona kropka (42,−25)
Czy mając powyższe dane jestem w stanie rozwiązać to zadanie?
Czy potrzebuje drugi punkt na okręgu(zielony)? Jeśli tak to w jaki sposób rozwiązać powyższe
zadanie?
24 gru 21:53
Kejt: wg mnie mając tylko promień i jeden punkt na okręgu jesteś w stanie policzyć nieskończoną ilość
takich środków okręgów..czyli przydałoby się coś więcej.
24 gru 21:57
Sarenkator:

W takim razie dodam dane.
r = 2
niebieski punkt na obwodzie (5,2)
zielony punkt na obwodzie (3,0)
Jak dysponując takimi danymi obliczyć środek okręgu?
24 gru 22:12
Kejt: skorzystać z równania okręgu
(x−a)
2+(y−b)
2=r
2
zrobiłabym to tak.. ciekawe czy coś sensownego wyjdzie:
(5−a)
2+(2−b)
2=4
(3−a)
2+b
2=4
wychodzi:
a=3, b=2
a=5 b=0
czyli nadal za dużo

bo masz teraz dwa okręgi po obydwu stronach tych punktów..
24 gru 22:33
KAsia: Jaka dane trzeba mieć, by obliczyć ten środek?
24 gru 22:41
Kejt: tak jak ostatnio + jeszcze jeden punkt
24 gru 22:50
Panko: Jeżeli dobrze zrozumiałem
Zadanie: Na płaszczyżnie ( bez układu współrzędnych) ma dany punkt P −−−czerwona
kropka,leżący na okręgu o promieniu r=25.
Wtedy miejscem geometrycznym środków takich okręgów spełniających warunki zadania
jest okrąg o środku w punkcie P −−czerwona kropka
Teraz , przyjmując dowolne z położeń środka szukanego okręgu, możesz wprowadzić
układ współrzędnych prostokątnych ze środkiem (0,0) w środku okręgu tak, że punkt
P ma w nim współrzędną ( 42, −25)
24 gru 23:24
Panko: Jeżeli masz dane dwa różne punkty P−−czerwony, T−−zielony leżące na tym samym
okręgu o promieniu r to oczywiście środki szukanych okręgów leżą na symetralnej
odcinka PT .
Wystaw tę symetralną. Wykreśl okrąg o promieniu r np ze środka który jest punktem
P do przecięcia z tą symetralną. Otrzymasz dwa szukane środki okręgów ( nic
mówimy o układzie współrzędnych !)
24 gru 23:30