matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcja f jest okreslona wzorem
zosia:
Funkcja f jest okreslona wzorem f (x)= 1/{x − 1} + 1 dla wszystkich liczb rzeczywistych x≠1. Rozwiąż nierówność f (x)<f (2−x).
24 gru 21:00
Janek191:
1
f(x) =
+ 1 ; x ≠ 1
x − 1
więc
1
1
f( 2 − x) =
+ 1 =
+ 1
2 − x − 1
1 − x
f(x) < f( 2 − x)
1
1
+ 1 <
+ 1; x ≠ 1
x − 1
1 − x
1
1
<
x − 1
1 − x
1
1
−
< 0
x − 1
1 − x
1
− 1
−
< 0
x − 1
x − 1
2
< 0
x − 1
x − 1 < 0 x < 1 ====
24 gru 21:55