nierownosci
zadanie: Czy nierównosc logab<logba jest prawdziwa dla
a) a=2 b=5 ; NIE
b) a=0,2 b=0,5 ; TAK
c) a=0,2 b=5 ; NIE
d) a=0,22 b=5 ? TAK
a) log25<log52 sprzecznosc (bo mniejsza podstawa i wieksza liczba logarytmowana wiec lewa
strona jest wieksza)
a pozostale?
24 gru 14:37
matyk: Skorzystaj z tego, że:
24 gru 15:00
zadanie: moglbym prosic o wzorcowe rozwiazanie podpunktu c) ?
25 gru 18:28
dan: Log64 16
25 gru 18:31
Saizou :
log
5−15<log
55
−1
−log
55<−log55
−1<−1
nie sądzę
25 gru 18:32
Kejt:
c)
log
ab=log
1/55=−1
| | 1 | |
logba=log50,2=log5 |
| =log55−1=−1 |
| | 5 | |
nie wiem, czy wzorcowe, ale..
25 gru 18:35
5-latek: log
0,25=log
1/55=log
5−15=−1log
55=−1
To do c)
25 gru 18:37
Panko: Rozwiążmy całościowo.
Oznaczmy x=logab i stosując logba= 1/logab
Dziedzina nierówności : a,b∊ (0,1) ∪ (1,∞)
wtedy logab<logba ⇔ x<1/x ⇔ 0 < (1−x2)x ⇔x∊(−∞,−1)∪(0,1)
stąd logab<logba ⇔ logab < −1 ⋁ 0 < logab <1
................................................................................
kolejno logab< logaa−1 ⇔( a∊(0,1) ⋀ b> a−1 ) ⋁ ( a∊(1,∞) ⋀ b< a−1 )
następny 0 < logab <1 ⇔ loga1 <logab < logaa
stąd ( a∊(0,1) ⋀ 1>b> a ) ∨ ( a∊(1,∞) ⋀ 1<b<a )
...................................................................................
R O Z W I Ą Z A N I E
logab<logba ⇔( a∊(0,1) ⋀ b> a−1 ) ⋁ ( a∊(1,∞) ⋀ b< a−1 ) ⋁ ( a∊(0,1) ⋀ 1>b> a )
∨ ( a∊(1,∞) ⋀ 1<b<a )
korzystając z tautologii ( p⋀q) ⋁(p⋀s) ⇔p⋀(q⋁s) dostajemy
logab<logba ⇔[a∊(0,1) ⋀( b> a−1 ⋁ 1>b> a )] ⋁[ a∊(1,∞) ⋀(b< a−1 ⋁ 1<b<a )]
25 gru 19:01
Panko: Korekta
W ostatecznym rozwiązaniu należy uwzględnić jeszcze warunek b∊R−{1}
25 gru 19:09
utem:
log
ab<log
ba⇔
log
ab−log
ba<0
| logb | | loga | |
| − |
| {b}<0 |
| loga | | log | |
| log2b−log2a | |
| <0 ⇔ |
| loga*logb | |
| |
| <0 badamy kiedy zachodzi nierówność |
| loga*logb | |
odp. nie
b) a=0,2 b=0,5
| |
| <0 bo log(0,1)<0, log(0,2)*log(0,5)>0,log(2,5)>0 |
| log(0,2)*log(0,5) | |
odp. Tak
c)a=0,2 b=5
odp. Nie
d) a=0,22 b=5
log(0,22)<0, pozostałe wyrazy dodatnie
25 gru 19:32