logarytmy
monika: log1/3 x +log1/9 x + log1/81 x ={7}{2}
24 gru 14:31
monika: czy mógłby ktoś pomóc? bardzo prosze o jakiekolwiek wskazówki
24 gru 14:43
Kaja: zał. x>0
| | 1 | |
zamień podstawy tych dwóch ostatnich logarytmów na |
| |
| | 3 | |
24 gru 14:46
ICSP: jest taki wzór :
Do samodzielnego wyprowadzenia oczywiście
24 gru 14:48
24 gru 14:54
monika: −8/7=log
1/3x
x=U{1/3}
(−8/7)
dobrze? "
24 gru 14:57
24 gru 14:59
J: Wyprowadzenie:
| | logab | | logab | | logab | | 1 | |
logacb= |
| = |
| = |
| = |
| *log ab  |
| | logaac | | clogaa | | c *1 | | c | |
24 gru 14:59
Kaja: | | 1 | | 1 | | 7 | |
i dalej log13x+ |
| log13x+ |
| log13x= |
| |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
log
13x=2
24 gru 15:01
monika: dziękuję bardzo!

już wiem co i jak..
24 gru 15:12
Kaja:
24 gru 15:17