Rozwiąz równaie trygonometryczne
monika: | | sinx2(π/2) | |
tgx−sinx= |
| |
| | cosx | |
24 gru 13:59
monika: czy wynik π2/2 + 2kπ i 32/2 + 2kπ jest poprawny?
24 gru 14:56
sushi_ gg6397228:
co to za dziwny zapis sinusa po prawej stronie ?
24 gru 15:09
monika: bez x
24 gru 15:13
monika: mój błąd..
24 gru 15:13
sushi_ gg6397228:
więc przepisz jeszcze raz, aby nie było niejasności
24 gru 15:14
24 gru 15:21
sushi_ gg6397228:
pokaż jak liczyłaś
24 gru 15:23
monika: za sin(π/2) wziełam 1 z tablic. czy to błąd?
24 gru 15:26
sushi_ gg6397228:
nie; tak należało zrobić; co potem
24 gru 15:27
monika: sprowadziłąm wszystko do cosx w mianowniku i wyszło sinx−sinxcosx−1=0
i za cosx wstawiłam √1−sin2
24 gru 15:29
sushi_ gg6397228:
a dziedzina, założenia ?
24 gru 15:31
monika: cosx≠0
24 gru 15:33
sushi_ gg6397228:
i trzeba podac x≠....
24 gru 15:34
monika: x≠1
24 gru 15:36
sushi_ gg6397228:
może lepiej było podnieść obustronnie do kwadratu
sin x *(1− cos x)=1 i teraz obustronnie do kwadratu i potem podstawienie sin2 x= 1− cos2 x
24 gru 15:38
ICSP: albo pomyśleć kiedy iloczyn dwóch liczb z przedziału [−1 ; 1] może dać 1
24 gru 15:41
monika: czyli odpowiedz to samo 3/2 π +2kπ ?
24 gru 15:46
J: | | 3 | |
Jeżeli x = |
| π + 2kπ, to cosx = 0, a to przeczy założeniu |
| | 2 | |
24 gru 15:58
monika: ale wyznaczamy x dla sinusa nie cosinusa
24 gru 16:35
monika: x=π+2kπ
24 gru 19:42