Planimetria
Radek:

Kąt DAB czworokąta ABCD, wpisanego w okrąg ma miarę 120
0 =, a boki BC i CD mają długości 2
√3
wykaż, że przekątna AC zawiera się w dwusiecznej kata DAB
z twierdzenia cosinusów wyliczyłem przekątną DB=2
√3 Proszę o jakieś wskazówki ?
24 gru 12:56
pigor: ... to co z warunków zadania powiesz o Δ−kącie BCD
24 gru 13:01
Radek:
ΔBCD jest prostokątny ?
24 gru 13:03
Radek:
Nie jest prostokątny...
24 gru 13:04
Radek: ?
24 gru 14:21
pigor: ..., 2 boki równe |CB|=|CD| i kąt między nimi 60
o ⇒

.
24 gru 14:28
Kaja: trójkąt DBC jest równoboczny, więc kąty DBC i BDC mają po 60o. Kąt DAC i DBC to kąty wpisane
oparte na tym samym łuku więc maja równe miary. czyli kąt DAC ma 60o. Kąt CAB i CDB tez sa
kątami wpisanym opartymi na tym samym łuku i CDB ma 60o zatem CAB też. zatem przekątna AC
dzieli kąt DAB na równe części, więc zawiera sie w dwusiecznej kąta DAB.
24 gru 14:30
Radek: DBC jest równoznaczny?
24 gru 14:35
Radek: Równoboczny?
24 gru 14:36
Kaja: a nie jest?
24 gru 14:43
Kaja: ma wszystkie boki równej długości.
24 gru 14:44
Radek: Racja. Dziękuję i Wesołych Świąt
24 gru 14:50
matyk: Dalej męczysz tę planimetrię?
24 gru 14:53
Radek: Jak widać, tak. A co?
24 gru 15:01
Kaja: Radku również Ci życzę Wesołych Świąt
24 gru 15:02