Rówanie logarytmiczne
AK-47: Równanie poziom rozszerzony:
log(sinx) cosx +log(cosx) sinx=2
Wyrażenia w nawiasach to podstawy logarytmu, a poza nawiasem to liczby logarytmowane( nie
wiedziałem jak to zapisać).
24 gru 12:41
ICSP: log
sinx cosx + log
cosx sinx = 2
Najpierw ustal dziedzinę. Potem :
| | 1 | |
logsinx cosx + |
| = 2 |
| | logsinx cosx | |
| | π | |
stąd: logsinx cosx = 1 ⇒ sinx = cosx ⇒ x = |
| + 2kπ (drugie rozwiązanie odpadnie z |
| | 4 | |
dziedziny którą sam ustalisz )
24 gru 13:04
AK-47: Z czego wynika ten zapis, że log(sinX)cosx=1 ?
24 gru 13:14
AK-47: OK już domyśliłem sie, że wcześniej utworzyłeś równanie kwadratowe, wszystko jasne DZIĘKI.
24 gru 13:17