Błaga o pomoc
Homej: Proszę o to by ktoś rozwiązał to po kolei żebym wiedział co i jak dziękuje ślicznie za pomoc:
2ctgx1+ctg2x
24 gru 11:19
5-latek: Zrob zalozenie co do mianownika
24 gru 11:35
pigor: ... np. tak : tgxctgx=1 i sinxcosx≠0, to
| 2ctgx | | 2ctgx tgx | | 2 | |
| = |
| = |
| = |
| 1+ctg2x | | tgx (1+ctg2x) | | tgx+ctgx | |
| | 2sinxcosx | | sin2x | |
= |
| = |
| = sin2x . . ...  |
| | sinxcosx (tgx+ctgx) | | sin2x+cos2x | |
24 gru 12:17
J:
| | 2ctgx | | | |
Albo tak: |
| = |
| =
|
| | 1+ctg2x | | | |
| | cosx | |
| =2* |
| *sin2x=2sinxcosx =sin2x |
| | sinx | |
24 gru 12:45
Homej: Wszystko ok tylko proszę mi wyjaśnić jak żeście zamienili:
| | cos2x | | sin2x | | cos2x | |
1+ |
| = |
| + |
| |
| | sin2x | | sin2x | | sin2x | |
25 gru 09:56
Ajtek:
| | 2 | | 10 | | sinx | | sin2x | |
1= |
| = |
| =..............= |
| = |
| |
| | 2 | | 10 | | sinx | | sin2x | |
W mianowniku jest sin
2x, nie sin2x
25 gru 11:00