Układy równań
Magda: Proszę o rozwiązanie układu równań ponieważ wychodzą mi inne wyniki niż w odpowiedziach, a nie
wiem jaki błąd popełniam.
23 gru 23:47
Magda: Proszę o pomoc
24 gru 13:49
ICSP: a skąd taki układ równań ?
24 gru 13:54
Magda: Ułożyłam z zadania:
Cztery liczby są wyrazami ciągu arytmetycznego an. Gdy do pierwszej dodamy 1 do drugiej 2 do
trzeciej 6
I do czwartej 16 to otrzymane sumy będą wyrazami ciagu geometrycznego bn. Podaj te liczby
Rozwiązałam to tak a1=b−1 a2=bq−2 a3=bq2−6 a4=bq3−16
Z własności ciągu arytmetycznego napisalam tamto równanie.
24 gru 14:05
ICSP: 2bq − 4 = bq
2 + b − 7
2bq
2 − 12 = bq
3 + bq − 18
bq
2 − 2bq + b = 3
bq
3 − 2bq
2 + bq = 6
Dzielę równania stronami :
| bq3 − 2bq2 + bq | | 6 | |
| = |
| |
| bq2 − 2bq + b | | 3 | |
q = 2
b(q−1)
2 = 3
b = 3
arytmetyczny (2,4,6,8) geometryczny (3,6,12,24)
24 gru 14:19
Magda: Ogromnie dziękuje
24 gru 14:27