liczby
zadanie: Dla podanej liczby naturalnej k podac najwieksza liczbe całkowita dodatnia d,
dla której prawdziwe jest nastepujace zdanie:
Dla dowolnych liczb całkowitych m, n, jezeli iloczyn mn jest podzielny przez k, to co
najmniej jedna z liczb m, n jest podzielna przez d.
a) k =25*33, d =......................... ;
b) k =35*53, d =......................... ;
c) k =122, d =......................... ;
d) k =123, d =......................... .
kImn⇒dIm⋁dIn
nie wiem jak to zrobic
23 gru 23:33
zadanie: prosze o pomoc
23 gru 23:51
zadanie: ?
24 gru 14:19
zadanie: ?
24 gru 19:09
Vax: Jeżeli k = p1a1 * p2a2 * .. * pkak to takie d wynosi
p1[a1/2] * p2[a2/2]*...*pk[ak/2]
gdzie [x] to sufit z x, czyli najmniejsza liczba całkowita nie mniejsza niż x.
Czyli np w a) mamy d = 23 * 32
24 gru 19:59
Vax: Aj sorry, nie do końca przeczytałem treść zadania i trochę na inne pytanie odpowiedziałem, w
tym zadaniu będzie inaczej, ale o tym napiszę później, bo teraz już nie mam czasu
24 gru 20:09
zadanie: dobrze
bede czekac
24 gru 20:53
zadanie: ?
24 gru 23:08
Vax: Ok, a więc jeżeli k = p
1a1 * p
2a2 * ... * p
tat, gdzie p
1 < p
2 < ... , p
t to
liczby pierwsze, to d = p
t[at/2], gdzie [x] − sufit z x.
Czemu ? Na początku zauważmy, że w rozkładzie na czynniki pierwsze d nie mogą znaleźć się 2
różne liczby pierwsze. Załóżmy nie wprost, że d = p
xb1 * p
yb2 * c, dla pewnego c
gdzie 1 ≤ b
1 ≤ a
x oraz 1 ≤ b
2 ≤ a
y
| | k | |
Ale przyjmijmy wówczas m = pxax oraz n = |
| . Wówczas żadna z m,n nie dzieli się przez |
| | m | |
d (gdyż m nie dzieli się przez p
y, a n nie dzieli się przez p
x) sprzeczność.
Pozostaje zauważyć, że dowolna liczba pierwsza p
k może wchodzić w rozkład d maksymalnie z
| | ak | |
wykładnikiem [ |
| ]. Na początku pokażemy, że dla takiego d teza zachodzi. Istotnie, |
| | 2 | |
| | ak | |
załóżmy nie wprost, że obie liczby m,n mają wykładniki przy pk nie większe niż [ |
| ]−1, |
| | 2 | |
| | ak | |
ale wówczas iloczyn mn miałby wykładnik danej liczby pierwszej nie większy niż 2[ |
| ]−2 |
| | 2 | |
< a
k sprzeczność, gdyż d | m*n a wykładnik danej liczby pierwszej p
k w rozkładzie d wynosi
| | ak | |
ak. Zauważmy teraz, że nie możemy przyjąć większego wykładnika niż [ |
| ]. Załóżmy nie |
| | 2 | |
| | ak | |
wprost, że działa wykładnik przy pk równy [ |
| ]+1, ale wówczas: |
| | 2 | |
| | k | |
dla 2 | ak przyjmujemy m = pk[ak/2] , n = |
| |
| | m | |
| | k | |
dla 2 nie dzielącego ak przyjmujemy m = pk[ak/2]−1 , n = |
| |
| | m | |
| | ak | | ak | |
Wówczas w obu przypadkach wykładniki przy m,n wynoszą maksymalnie [ |
| ] < [ |
| ]+1 |
| | 2 | | 2 | |
sprzeczność.
Czyli np w a) odpowiedzią jest d = 3
2
25 gru 11:48
zadanie: dziekuje bardzo
25 gru 12:51