matematykaszkolna.pl
liczby zadanie: Dla podanej liczby naturalnej k podac najwieksza liczbe całkowita dodatnia d, dla której prawdziwe jest nastepujace zdanie: Dla dowolnych liczb całkowitych m, n, jezeli iloczyn mn jest podzielny przez k, to co najmniej jedna z liczb m, n jest podzielna przez d. a) k =25*33, d =......................... ; b) k =35*53, d =......................... ; c) k =122, d =......................... ; d) k =123, d =......................... . kImn⇒dIm⋁dIn nie wiem jak to zrobic
23 gru 23:33
zadanie: prosze o pomoc
23 gru 23:51
zadanie: ?
24 gru 14:19
24 gru 19:09
Vax: Jeżeli k = p1a1 * p2a2 * .. * pkak to takie d wynosi p1[a1/2] * p2[a2/2]*...*pk[ak/2] gdzie [x] to sufit z x, czyli najmniejsza liczba całkowita nie mniejsza niż x. Czyli np w a) mamy d = 23 * 32
24 gru 19:59
Vax: Aj sorry, nie do końca przeczytałem treść zadania i trochę na inne pytanie odpowiedziałem, w tym zadaniu będzie inaczej, ale o tym napiszę później, bo teraz już nie mam czasu
24 gru 20:09
zadanie: dobrze bede czekac
24 gru 20:53
24 gru 23:08
Vax: Ok, a więc jeżeli k = p1a1 * p2a2 * ... * ptat, gdzie p1 < p2 < ... , pt to liczby pierwsze, to d = pt[at/2], gdzie [x] − sufit z x. Czemu ? Na początku zauważmy, że w rozkładzie na czynniki pierwsze d nie mogą znaleźć się 2 różne liczby pierwsze. Załóżmy nie wprost, że d = pxb1 * pyb2 * c, dla pewnego c gdzie 1 ≤ b1 ≤ ax oraz 1 ≤ b2 ≤ ay
 k 
Ale przyjmijmy wówczas m = pxax oraz n =

. Wówczas żadna z m,n nie dzieli się przez
 m 
d (gdyż m nie dzieli się przez py, a n nie dzieli się przez px) sprzeczność. Pozostaje zauważyć, że dowolna liczba pierwsza pk może wchodzić w rozkład d maksymalnie z
 ak 
wykładnikiem [

]. Na początku pokażemy, że dla takiego d teza zachodzi. Istotnie,
 2 
 ak 
załóżmy nie wprost, że obie liczby m,n mają wykładniki przy pk nie większe niż [

]−1,
 2 
 ak 
ale wówczas iloczyn mn miałby wykładnik danej liczby pierwszej nie większy niż 2[

]−2
 2 
< ak sprzeczność, gdyż d | m*n a wykładnik danej liczby pierwszej pk w rozkładzie d wynosi
 ak 
ak. Zauważmy teraz, że nie możemy przyjąć większego wykładnika niż [

]. Załóżmy nie
 2 
 ak 
wprost, że działa wykładnik przy pk równy [

]+1, ale wówczas:
 2 
 k 
dla 2 | ak przyjmujemy m = pk[ak/2] , n =

m 
 k