Oblicz pochodną
ropol: Nie daje sobie rady, muszę obliczyć pochodną
(√h2+(ut)2−h)'=?
23 gru 22:13
asdf: po czym ta pochodna?
23 gru 22:14
ropol: po czasie
23 gru 22:19
23 gru 22:23
asdf: wyjasnienie:
−h' = 0, pozostaje więc:
| | 1 | |
√h2 + (ut)2 ' = |
| * (h2 + (ut)2)' = |
| | 2√h2 + (ut)2 | |
| 1 | |
| * (h2' + (ut)2 ') = |
| 2√h2 + (ut)2 | |
| 1 | |
| * (h2' + (u2 * t2) ') = |
| 2√h2 + (ut)2 | |
| 1 | |
| * (0 + u2 * t2 ') = |
| 2√h2 + (ut)2 | |
| 1 | |
| * (0 + u2 * 2 * t2−1 ') = |
| 2√h2 + (ut)2 | |
| u2 * 2 * t | |
| = ...poskracaj sobie juz |
| 2√h2 + (ut)2 | |
23 gru 22:26
ropol: a ja się tyle z tym męczyłem... wielkie dzięki i Wesołych Świąt
23 gru 22:37
asdf: zacznij od prostszych pochodnych

i rozpisuj sobie to wszystko, na pewno zrozumiesz

Wzajemnie
23 gru 22:47