proszę o pomoc w zadaniu!
MAGIC: Dla pewnej liczby x prawdziwy jest wzór I2x−7I=7−2x. Wyznacz maksymalny przedział do którego
należy liczba x.
18 paź 10:27
grus-grus: należy znaleźć taki x,że 2x−7<0,z treści wynika,że moduł z liczby jest równy liczbie
przeciwnej,
|a|=−a ⇒a<0(z def. wart. bezwz.)
18 paź 10:53
18 paź 10:54
Bogdan:
Dzień dobry.
| | 7 | |
x∊(−∞, |
| >, przedział prawostronnie domknięty |
| | 2 | |
18 paź 11:52
grus-grus: Dzień dobry ,zgadza się ,powinno być ≤0.
18 paź 12:06
Bogdan:
18 paź 12:08
GALIBIER: Witam. Mam pytanie. Dlaczego przedział musi być domknięty?
29 wrz 17:02
Basia:
bo |W(x)| = −W(x) także wtedy gdy W(x)=0
|0| = 0 = −0
29 wrz 17:03
pigor: ... , bo w zasadzie definicja wartości bezwzględnej ma 3 postaci równoważne :
{ x , gdy x>0 { x , gdy x≥0 { x , gdy x>0
|x|= { 0 , gdy x=0 ⇔ { ⇔ {
{−x , gdy x<0 {−x , gdy x<0 {−x , gdy x≤0
i tu właśnie warto 1−szą lub 3−cią postać definicji mieć na uwadze ...
29 wrz 19:17
pigor: ... dlatego np. napiszemy, że
I2x−7I= 7−2x ⇔ 7−2x ≥ 0 ⇔ 2x ≤ 7 ⇔
x ≤ 72 ⇔
x∊(−∞;72> . ...
29 wrz 19:28