zasada
bartek: Vax mógłbyć mi pomóc, jeżeli miałbyś czas?
Mając podany zbiór liczb {1,2,...,k} wybieramy (k + 1) liczb, wykaż, że jest taka para liczb,
która będzie różniła się o wielokrotność k. (zastosuj metodę szufladkową)
23 gru 20:24
Vax: Ten zbiór nie powinien przypadkiem wyglądać tak:
{1,2,3,...,2k} ?
23 gru 20:39
bartek: nie, ale początek powinien wyglądać tak: "Mamy dowolne (k + 1) liczb, wykaż, że jest taka para
liczb, która będzie różniła się o wielokrotność k. (zastosuj metodę szufladkową)"

przepraszam za błąd
23 gru 20:44
Vax: No to popatrzmy na te liczby modulo k, wszystkich możliwych wartości reszt jest k (są to
0,1,2,...,k−1)) a danych liczb mamy k+1, skąd na mocy zasady szufladkowej Dirichleta pewne
dwie reszty się powtórzą ⇔ różnica tych liczb będzie podzielna przez k ⇔ różnią się o
wielokrotność k
23 gru 20:46
bartek: rzeczywiście, kluczowe było rozpatrzenie modulo

a to zadanie, które pomyliło mi się początkiem treści:
"Mając podany zbiór liczb {1,2, ..., 2k} wybieramy (k + 1) różnych liczb, uzasadnij, że są
takie 2 liczby, gdzie jedna jest wielokrotnością drugiej."
23 gru 20:52
Vax: To jest szczególny przypadek tego zadania co przed chwilą wykazałem
23 gru 20:54
bartek: Myślałem, aby utworzyć k − szufladek i coś na podstawie tego zrobić, czy tutaj trzeba też
arytmetykę modularną ?
23 gru 20:58
Vax: No można z samej ZSD, popatrzmy na takie szufladki:
{1,k+1}
{2,k+2}
..
{k,2k}
mamy k szufladek i k+1 liczb, więc w pewnej szufladce są 2 liczby − one różnią się o k, cnd.
23 gru 21:02
bartek: a jakbym chciał tak jak ty, modulo − też się da ?

dziękuję bardzo za pomoc
23 gru 21:03
bartek: mógłbyś mi jeszcze pomóc przy takim zadaniu?
"Odszukaj (wypisz) wszystkie m, gdzie φ(m) = 160"
23 gru 21:14
Panko: Jeżeli φ(n) to funkcja Eulera to
φ(160)= φ(25*5)=φ(25)*φ(5)= ( 25−24) * (5−1)= 16*4=64
uwagi: jeżeli (m,n)=1 ⇒φ(m*n)=φ(m)*φ(n)
jeżeli p −−pierwsza to φ(pα)=pα−pα−1
w szczególności φ(p)=p−1
23 gru 21:27
Panko: No tak pomyliłem wartość z argumentem !
23 gru 21:28
bartek: chyba nie o to chodziło w zadaniu
23 gru 21:35
Vax: Na początku zanotujmy, że 160 = 25 * 5 i zauważmy parę faktów:
1) m nie może się dzielić przez kwadrat żadnej liczby pierwszej różnej od 2 i 5
Dowód: Z multiplikatywności funkcji φ oraz wzoru φ(pk) = pk−1(p−1) wynikałoby, że φ(m)
dzieliłoby się przez liczbę pierwszą różną od 2,5 sprzeczność.
2) Wystarczy sprawdzać m nieparzyste, albo podzielne przez 4.
Dowód: Wynika to bezpośrednio z tego, że wartość funkcji φ dla nieparzystego argumentu k wynosi
tyle samo co dla argumentu 2k, gdyż φ(2k) = φ(2)φ(k) = φ(k).
3) Wszystkie liczby pierwsze różne od 2 i 5, postaci 2α*5β+1 gdzie α,β ≥ 0, α ≤ 5 oraz β ≤ 1
to 3,11,17,41
Przejdźmy do zadania. Załóżmy na początku, że m dzieli się przez 2 i 5, tj m = 2x*5y *
p1*p2*..*pk. (y ≥ 1 oraz x ≥ 2 (z 2 faktu), oraz każda z pi jest jedną z wypisanych w 3
fakcie). Czyli φ(m) = 2x+15y−1(p1−1)(p2−1)...(pk−1)
φ(m) = 25*5, więc ma zachodzić 2x−2*5y−1(p1−1)(p2−1)..*(pk−1) = 22*5
Rozpatrzmy przypadek, gdy y ≥ 2, wtedy musi być y=2, czyli 2x−2(p1−1)..(pk−1) = 22,
jeżeli x=4 to (p1−1)..(pk−1) = 1, tj k=0 czyli m = 24 * 52. Jeżeli x=3 to (p1−1)..(pk−1)
= 2, skąd może być jedynie p1=3, skąd m = 23*3*52
Rozpatrzmy teraz przypadek gdy y=1, czyli 2x−1(p1−1)..(pk−1) = 23*5
Lecimy po kolei, jeżeli x=4 to (p1−1)..(pk−1) = 5, skąd z faktu 3 łatwo dostajemy, że nie ma
takich pi. Jeżeli x=3 to otrzymujemy (p1−1)..(pk−1) = 2*5, skąd może być jedynie p1=11, co
nam daje m = 23*5*11. Jeżeli x=2 to dostajemy (p1−1)..(pk−1) = 22*5, skąd dostajemy p1=3
, p2 = 11 czyli m = 22*3*5*11
Załóżmy teraz, że m dzieli się przez 2 (czyli z faktu 2 też przez 4) i nie dzieli przez 5, tj:
m = 2xp1p2...pk, więc 25*5 = 2x−1(p1−1)..(pk−1)/:2 ⇔ 2x−2(p1−1)...(pk−1) = 24*5
Jeżeli x=2 to (p1−1)...(pk−1) = 24*5 skąd p1=3 , p2=41, czyli m = 22*3*41. Jeżeli x=3 to
(p1−1)..(pk−1) = 23*5, skąd p1 = 41 więc m = 23*41. Jeżeli x=4 to (p1−1)..(pk−1) =
22*5, czyli p1=3 , p2 = 11 stąd m = 24*3*11. Jeżeli x=5 to (p1−1)...(pk−1) = 2*5 skąd
p1=11 co nam daje m = 25*11. Dla x=6 nie dostajemy rozwiązań.
Załóżmy, że m dzieli się przez 5 i nie dzieli przez 2, tj m = 5xp1p2...pk, więc:
4*5x−1(p1−1)..(pk−1) = 25*5 ⇔ 5x−1(p1−1)..(pk−1) = 23*5
Jeżeli x=2 to (p1−1)..(pk−1) = 23, skąd brak rozwiązań
Jeżeli x=1 to (p1−1)..(pk−1) = 23*5, skąd p1=41 i m = 5*41
Rozważmy przypadek, gdy m nie dzieli się ani przez 2 ani przez 5, tj m = p1p2...pk, czyli
(p1−1)(p2−1)..(pk−1) = 25*5, skąd znowu z faktu 3 dostajemy, że może być jedynie p1=11 ,
p2=17, czyli m = 11*17
Więc ostatecznie wszystkie m spełniające tezę (pamiętając o tym, że dla m nieparzystego 2m też
działa) to:
{187,205,328,352,374,400,410,440,492,528,600,660}
23 gru 22:32