liczby
zadanie: Czy dla dowolnych liczb rzeczywistych x, y, z spełniajacych nierównosci
|x+y|<2012 oraz |y+z|<2013 ,
zachodzi nierównosc
a) |x+z|<4025 ; NIE
b) |x−z|<1 ; NIE
c) |x−z|<4025 ; TAK
d) |x−z|>1 ? NIE
−2012<x+y<2012
−2013<z+y<2013 odejmujac stronami:
1<x−z<−1 sprzecznosc
czyli d) Ix−zI>1 nie bo tutaj jest alternatywa a tam koniunkcja
−2012<x+y<2012
−2013<z+y<2013 dodajemy stronami:
−4025<x+z+2y<4025
czyli a) Ix+zI<4025 nie bo mozna dobrac takie y, ze to bedzie prawdziwe a x+z juz nie
b i c nie wiem ?
dodawanie jest przemienne ale odejmowanie juz nie wiec jakbysmy odjeli stronami tak:
−2013<z+y<2013
−2012<x+y<2012 odejmujac stronami:
−1<z−x<1 czyli Iz−xI<1 ale przeciez Ix−zI=Iz−xI czyli w b) powinno byc tak
prosze o pomoc
23 gru 20:23
utem:
c)|a|+|b|≥|a+b|
|x+y|+|y+z|<4025
4025> |x+y|+|y+z|=|x+y|+|−y−z|≥|x+y−y−z|=|x−z|⇔
|x−z|<4025
23 gru 21:25
pigor: ..., lub np.
c) |x+y|<2012 i |y+z|<2013 ⇔ −2012< x+y< 2012 i −2013< y+z< 2013 /*(−1) ⇔
⇔ −2012< x+y< 2012 i −2013< −y−z< 2013 /+ stronami − 4025< x−z< 4025 ⇔
⇔ |x−z|< 4025 ; TAK
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
b) TAK , bo |x−z|<1< 4025 .
23 gru 21:35
zadanie: ale w b) jest odp. nie
23 gru 21:43
zadanie: no bo to nie znaczy, ze jezeli x−z jest miedzy −4025 a 4025 to jest i miedzy −1 a 1
ale jak to wykazac?
23 gru 21:49
utem: b)
|x+y|<2012 oraz |y+z|<2013
−2013<y+z<2013
−2012<x+y<2012 odejmuję stronami
−1<y+z−x−y<1
−1<z−x<1⇔|z−x|<1⇔|x−z|<1
23 gru 21:50
utem:
No to coś pokręciłam w (b)?
Skąd wiesz jaka odpowiedź?
23 gru 21:52
zadanie: bo mam odpowiedzi
ale mi tez wyszlo, ze w b) powinno byc TAK
bo moje przemyslenia chyba byly dobre?
23 gru 21:56
Panko: Korzystaj z nierówności
∀ a, b∊ R I a −b I ≤I a+ bI
stąd jeżeli I x+y I< 2012 i I y+ZI < 2013 to
I x−zI=I x+y −(y+z) I < I x+y I + Iy+ZI < 4025 punkt c) TAK
...............................................................
punkt d) NIE bo np x=y=z=0
I0+0 I < 2012 i I 0+0I < 2013
no i nie jest I0−0I > 1
.....................................................
23 gru 22:16
Panko: Punkt b)
zauważmy ,że x+y=a+2 i y+z =a ⇒ x−z=2
stąd np x+y=0+2 i y+z=0 ⇒x−z=2
np trójka x=1 y=1, z=−1 jest tu dobra I x+yI <2012 i I y+zI <2013 ale I x−zI=2 >1
Stąd punkt B) NIE
23 gru 22:23
utem:
w (b) kontrprzyklad
|2+4|<2012
|4+6|<2013
|2−6|=4>1
Obalone .
Coś jest źle we wpisie 21:50 ?
23 gru 22:26
Panko: Punkt A) NIE
weżmy x=z=4000 y=−2011
wtedy Ix+yI=I 4000−2011I <2012 i Iy+zI=I −2011+4000I < 2013 ale Ix+zI = 8000 > 4025
23 gru 22:40
zadanie: dziekuje
czyli w b) NIE
ale mi wyszlo, ze tak
to nie wiem gdzie jest blad bo przeciez jest wzor IxI=I−xI
23 gru 22:52
zadanie: ?
23 gru 23:24
Panko: Pomyśl nad < automatem> który w tym zadaniu gdy dane są
Dobierz takie c :
Jeżeli x,y, z∊R :I x+yI<a i I y+zI <b ⇒ I x+zI <c jest zd. prawdziwym itp.
23 gru 23:42