wielomian
marek: Dany jest wielomian W(x) = 2x3 + x + 1
a) Uzasadnij, że wielomian W(x) nie ma dodatnich pierwiastków
b) Uzasadnij, że wielomian W(x) nie ma pierwiastków wymiernych
c) Twierdzenie: Każdy niezerowy wielomian można przedstawić w postaci iloczynu wielomianów
stopnia co najwyżej drugiego
Korzystając z podanego twierdzenia uzasadnij, że wielomian W(x) ma co najmniej jeden
pierwiastek
23 gru 20:17
Wazyl: b) Twierdzenie o pierwiastkach wymiernych wielomianu,
c) wielomian jest stopnia 3 czyli nieparzystego tzn że można przedstawić go za pomocą iloczynu
wielomianu stopnia 1 i wielomianu stopnia 2.
a) 2x3+x+1=0
x(2x2+1)=−1
Wyrażenie 2x2+1 nigdy nie będzie ujemne. Z tego wniosek że x musi być ujemny.
23 gru 20:37
Wazyl: Jeżeli nie zrozumiałeś c:
W(x)=(ax2+bx+c)(x+d)
23 gru 20:39
Wazyl:

Dowód że wielomian stopnia nieparzystego gdzie k jest stopniem wielomianu i k≥3:
Potęga nieparzysta nie zmienia znaku. Jeżeli wsp przed "x" podniesionym do najwyższej potęgi
jest dodatni to dla pewnej ujemnej liczby wielomian będzie przybierał wartości ujemne. Dla
dodatnich − dodatnie. Wniosek: wykres wielomianu musi przeciąć gdzieś oś OX.
23 gru 20:58
Wazyl: Dowód że wielomian stopnia nieparzystego gdzie k jest stopniem wielomianu i k≥3 ma chociaż
jeden pierwiastek:
Tak miało byc.
23 gru 20:59