.
Piotr 10: | | π | |
Wyznacz zbiór wartości funkcji g(x)=cos(3x+ |
| )+sin3x |
| | 6 | |
Robiłem to dwoma sposobami i zawsze dochodzę do:
| | √3 | | 1 | |
g(x)= |
| (4cos3x−3cosx)+ |
| (3sinx−4sin3x)= |
| | 2 | | 2 | |
| | 3√3 | | 3 | |
=2√3cos3x− |
| cosx+ |
| sinx−2sin3x |
| | 2 | | 2 | |
I co mam dalej z tym zrobić

? Czy jakoś inaczej to zacząć robić ?
23 gru 19:35
Lorak: | | π | | π | |
g(x) = cos(3x+ |
| ) + cos( |
| −3x) = ... |
| | 6 | | 2 | |
Teraz skorzystaj ze wzoru na sumę kosinusów.
Ostateczna postać wychodzi ładna
23 gru 20:54
pigor: ..., może np. tak : sprowadzę wzór funkcji g
do sumy
sinα+sinβ= 2sin12(α+β) cos12(a−β) np.
tak :
g(x)= cos(3x+
16π)+sin3x= sin(
12π−
16π−3x)+sin3x=
= sin(
13π−3x)+sin3x= 2sin
12(
13π)cos
12(
13π−3x−3x)=
= 2sin
16π cos
12(
13π−6x)= 2*
12 cos(
16π−3x)=
=
cos(3x−16π) a więc
[−1;1] − szukany
zbiór wartości g. ...
23 gru 20:54
Piotr 10: Dzięki, nie wpadłem na to, aby sin3x inaczej zapisać. Cały czas cos(..) zamieniałem
23 gru 21:04
utem:
Z cosinusem też by wyszło.
23 gru 21:32
pigor: ..., a jeśli ty doszedłeś do g(x)= 12(√3cos3x+sin3x) , to możesz dalej np. tak :
... ⇔ g(x)= 12√3cos3x+12sin3x = cos30ocos3x+sin30osinx=
= cos(3x−30o).
23 gru 21:49
Piotr 10: A mam pytanie
cos300cos3x+sin300sin3x=cos(300−3x)
Czy to jest jakaś różnica ?
23 gru 23:03
Lorak: Nie ma, bo cosx = cos(−x)
cos(30o−3x) = cos(−(3x−30o)) = cos(3x−30o)
23 gru 23:06
Piotr 10: Ok dzięki
23 gru 23:08
Lorak: * Nie ma różnicy
23 gru 23:08
Lorak:
23 gru 23:08
Matt: Witam, mam pytanie, czy mógłby ktoś wyjaśnić mi dokładniej jak zamienić sin3x na cos ?
28 gru 22:34
Eta:
sin3x= cos(90o−3x)
29 gru 00:09