Rozwiąż równanie ( liczby zespolone )
Stefo: Rozwiąż równanie :
|z|−(sprzężenie z)=2 − i
ja to liczyłem tak : √x2+y2−(x−iy)=2−i
√x2+y2−x+iy=2−i
następnie podstawiam to do układu równań i po wyliczeniu wychodzą mi jakieś bzdury że 0=1 a
wynik powinien wyjść z=−34−i
Proszę wyjaśnijcie mi w miarę możliwości krok po kroku jak to rozwiązać
23 gru 19:12
sushi_ gg6397228:
porównaj cześci urojone z urojonymi i rzeczywiste z rzeczywistymi−−> tk jak byś porównywaj dwa
wielomiany
√x2+y2 −x= 2
y=−1
23 gru 19:59
Stefo: po podstawieniu y do górnego równania wychodzi że 1=2 bo x się skróci .....nie wiem jak to
zrobić
23 gru 20:11
sushi_ gg6397228:
zapisz jak to po chińsku liczysz
23 gru 20:27
Stefo: √x2−(−1)2−x=2
x+1−x=2
1=2
23 gru 20:41
sushi_ gg6397228:
jakim cudem usuwasz tak pierwiastek?
23 gru 20:46
sushi_ gg6397228:
np:
√62+82= według Ciebie to 6+8= według reguł === 10
23 gru 20:47
sushi_ gg6397228:
√x2+1 − x= 2
√x2+1= 2+x załozenia ....
√x2+1= 2+x / obustronnie do kwadratu
x2+1=(2+x)*(2+x) wymnażaj każdy przez każdy, bo pewnie znowu po chińsku zastosujesz wzory
skróconego mnożenia
23 gru 20:49
wodnik:
z=x+iy, x,y∊R
√x2+y2−x=2 i y=−1 z porównania części rzeczywistej i urojonej
⇔
√x2+1=x+2 /
2 i y=−1
x
2+1=x
2+4x+4
4x=−3
23 gru 20:56
Stefo: no i teraz ładnie wychodzi x=−34
23 gru 20:57
Stefo: dzięki wielkie
23 gru 20:57